Penthaus

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je penthaus? Da li ste već ranije čuli za ovaj pojam? Na šta se tačno odnosi?

Penthaus je termin koji se koristi za opisivanje skupog, luksuznog i udobnog stana na vrhu visoke zgrade.

Koncept penthausa je prvi put stekao popularnost u velikim globalnim poslovnim kvartovima, gde je postajalo sve teže pronaći prostor i privatnost. U početku se termin odnosio na jednu stambenu jedinicu, međutim vremenom, kako je rasla potražnja, arhitekte su počele da prave promene u strukturi zgrade kako bi se smestilo više penthausa. Po ovim projektima, lukuzni stanovi mogli su se graditi bilo gde u zgradi. Uglavnom bi to značilo projektovanje stambenog prostora u više različitih nivoa, zgrada u vidu svadbene torte, na primer, pruža mogućnost za izgradnju nekoliko penthausa.

U savremenom društvu, termin penthaus se sve češće koristi za opisivanje ekskluzivnih jedinica u stambenim projektima koje imaju raskošnije karakteristike od preostalih stanova, zbog njihove lokacijske prednosti. Ako istražite ponudu nekretnina u Beogradu, velika je verovatnoća da ćete naći veliki izbor stanova ove kategorije. Zbog toga što nude privatnost i jedinstvenost, pentahaus stanovi su veoma traženi, bez obzira na visoku cenu.

Struktura penthausa

Penthaus je simbol luksuznog života i sastoji se od vrhunskih uređaja, najfinijih materijala i modernog sistema podova, grejanja, ventilacije i raznih drugih pogodnosti. Uglavnom podrazumeva stambeni prostor u dva ili više nivoa.

Neke penthaus jedinice poseduju bazen, privatni ulaz ili lift, terasu, kamin. U većini slučajeva ova stambena struktura obuhvata višestruke vlasničke apartmane, baštu, kancelarijski prostor, đakuzi i još mnogo toga. Visoki plafoni i veliki prozori omogućavaju da svetlost preplavi enterijer i stvara iluziju većeg prostora.

Pošto su penthausi luksuzne jedinice, obično su opremljeni najboljim kućnim aparatima, inovativnom tehnologijom i savremenim nameštajem najkvalitetnije izrade koji oplemenjuju prostor i podižu ekstravaganciju enterijera na viši nivo.

Pristup apartmanu u penthausu obično je obezbeđen posebnim liftom, a stanovnik penthausa može imati pristup brojnim uslugama kao što su pranje veša, rezervacije raznih događaja, restorana itd.

Koje su prednosti penthausa?

Privatnost, prostor na terasi i visoki plafoni su tipične karakteristike penthausa koje ga razlikuju od običnih stanova ili mansarde. Ako tražite ekskluzivan enterijer za stanovanje, neke od prednosti na koje možete računati kupovinom penthausa su sledeće:

Prelep i nesmetan pogled

Penthausi uglavnom pružaju dovoljno prirodnog svetla i ventilacije i nesmetan pogled na okolinu. U velikom gradu nije baš uvek lako dobiti sve (ili bar jednu) od ovih karakteristika kada se kupuje stan. S obzirom da se nalazi uglavnom na vrhu zgrade, odnosno izdvojeno u odnosu na druge jedinice, pentahaus nudi više mira i tišine.

Svi penthausi imaju terase koje garantuju uživanje u većoj udobnosti kad god se okupljate sa porodicom ili prijateljima. Zlatna prilika da stvorite idealno okruženje za zabavu ili prostor za opuštanje sa vrhunskim pogledom.

Privatnost

Spokoj i tišina u penthausima je još jedan od glavnih prednosti ovih stambenih jedinica. Buka neće mnogo uticati na vas, a nema komšija na gornjem spratu zbog kojih se osećate neprijatno. Penthaus jednostavno nudi apsolutnu privatnost i predstavlja pravo utočište mira i spokoja.

Ekskluzivnost

Biti vlasnik penthausa je stvar prestiža. Ne može svako da priušti luksuz stanovanja u velikom i raskošno opremljenom stanu. Ekskluzivnost se ogleda i u činjenici da vlasnici pentahusa neretko uživaju u raznim uslugama koje drugi stanari u istoj zgradi ne dobijaju.

Vredna investicija

Ulaganje u nekretnine je oduvek bilo isplativo. Međutim, investirati u luksuzne jedinice poput pentahusa mnogo je sigurnije od kupovine običnih stanova. Na tržištu je uvek moguće naći investitore i kupce koji su zainteresovani da ulažu u penthause, jer na takve nekretnine ne utiču padovi u ekonomiji. Dakle, vrednost ekskluzivnih stanova na vrhu zgrade kroz godine može samo da raste.

Penthaus – da li postoje nedostaci?

Nesumnjivo je da postoje razni benefiti kupovine i stanovanja u penthausu. Međutim, da li ovi glamurozni enterijeri imaju neke nedostatke? Kada su u pitanju penthausi, pre nego o manama možemo govoriti o izazovima i potencijalnim problemima. Primera radi, veliki prostor uglavnom znači i veće zahteve za održavanje na mesečnom nivou.

Kako se nalaze na vrhu zgrada, penthausi su izloženiji toploti i vazduhu u odnosu na stanove u zgradi i znaju da budu izuzetno vrući (mada nije to ništa što kvalitetan klima uređaj ne može da reguliše).

Druga strana medalje velikog stana koji nudi privatnost, jeste mogući osećaj izolovanosti i usamljenosti.

Na kraju, kada se rezimira, prednosti stanovanja u penthausu u većini slučajeva nadmašuju nedostatke. Ljudi koji se opredele za život u ovim luksuznim stanovima uglavnom imaju mogućnosti da se sa lakoćom suoče sa eventualnim problemima i nesmetano uživaju u svom predivnom životnom prostoru.

Share.