Paranoja

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je paranoja?

Pishoza koju karakterišu iracionalne ideje, veliki strah i nesposobnost razlikovanja mašte od stvarnosti naziva se paranoja.

Da li ste bili u prilici da čujete za pojam paranoja? A znate li koje je njegovo značenje?

paranoja

Sa etimološke strane termin psihoza potekao je iz grčkog jezika, od reči παράνοια, što znači ludilo ili bezumnost. Po definiciji paranoja predstavlja psihozu koju karakterišu bolesne ideje veličine i proganjanja propraćene velikim strahom.

Osoba koja boluje od paranoje oseća teskobu i strah koji je prouzokovan njenim iracionalnim idejama zbog kojih ona ne može da razlikuje maštu od stvarnosti.

Obično osobe koje boluju od paranoje veruju da su one ili njima bliske osobe meta neke velike zavere, te da ih trudi prate, špijuniraju i proganjaju kako bi im naudili. Osoba koja boluje od paranoje naziva se paranoik.

Paranoik svakodnevno prolazi kroz bizarna iskušenja jer konstantno ima strah da ga neko prati, obmanjuje ili pak da neko pokušava da ga ubije.

Kod paranoje inteligencije osobe ostaje očuvana zbog čega paranoju nazivaju i razumnim ludilom. To znači da  paranoik i pored bolesti ima mogućnost logičnog rasuđivanja i izvođenja ispravnih zaključaka. Problem dolazi zbog činjenice da on zaključke izvodi iz pogrešnih premisa.

Paranoja se javlja kao simptom neke teže duševne bolesti, od kojih je najrasprostranjenija paranoidna šizofrenija.  Ona se može javiti i kao posledica spefičinih okolnosti. Ovde je reč o takozvanoj induktivnoj psihozi prilikom koje paranoik svoje sumanute ideje uspeva da nametne ne sebi i bližnjima.

Što se tiče lečenja paranoje neophodna je kombincija lekova i psihoterapije koja ne bi trebalo grupna već isključivo invidualna.

Share.