Inovativnost

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Inovativnost

Šta znači inovativnost?

Inovativnost podrazumeva pretvaranje kreativne ideje u proizvod, uslugu ili proces koji se mogu komercijalizovati.

Inovativnost je reč latinskog porekla i ima značenje nečeg što je novo, poboljšano, unapređeno. Inovativnost podrazumeva uvođenje novih mera i metoda u određenom poslu kako bi se išlo u korak sa tehnologijom. Ona je ustvari stvaralački čin koji predstavlja stalno traganje za promenema. Osnovna baza inovativnosti jeste kreativnost.

U ekonomiji inovativnost predstavlja fundamentalni faktor ekonomskog rasta, razvoja i prosperiteta. Ona je tesno povezana sa procesima političkih, društvenih i socijalnih promena u određenoj državi. Samim tim inovativnost je veoma važna za sva preduzeća koja žele da napreduju, razvijaju se i rastu. Preduzeća koja ne unose inovativnost u svoj proces proizvodnje ne mogu graditi svoju prednost u odnosu na konkurente što će dovesti do njihovog gašenja.

Inovativnost je veoma važna jer ona omogućava korišćenje novih  mogućnosti i stvaranje takvog poslovnog okruženja koje će omogućiti konstantan razvoj preduzeća. Inovativnost se ogleda najpre u osmišljenjom i organizovanom traganjem za promenama u cilju pronalaženja mogućnosti koje te promene pružaju.

U preduzetništvu inovativnost je veoma važna jer predstavlja svrsishodnu promenu postojećih aktivnosti kojima se poboljšavaju ekonomske performanse. Zahvaljujući njoj resursi se obogaćuju novim sposobnostima što im omogućava da imaju univerzalnu primenu.

Share.