Baneri

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta su baneri? Da li ste već ranije čuli za ovaj pojam? Na šta se tačno odnosi?

Baneri spadaju među najpopularnije alate za promociju brenda i proizvoda. Oni su lako prenosivi, jednostavni za postavljanje, a imaju i odličan kvalitet štampe. Baneri se koriste za različite namene, uključujući sajmove, izložbe, marketing, konferencije i sastanke.

Samim tim, ovo je vrsta reklamnog materijala, koja se koristi u tradicionalnim kanalima marketinga. U daljem tekstu možete saznati više o klasičnim štampanim banerima, koji se kao reklamni materijal koriste veoma dugo, kao i o etimologiji ovog izraza.

Poreklo reči baner

U etimološkom smislu, uzraz ‘baner’ potiče od stare francuske reči baniere, koja je nastala od latinske reči bandum. U sličnim oblicima postoji u italijanskom, španskom i portugalskom jeziku gde označava zastavu. Danas se pod terminom baner misli na neku vrstu reklamne slike.

Osim tradicionalnih banera, ovaj izraz se od pojave interneta najčešće koristi da označi reklamni prostor na sajtu, tj. sliku ili multimedijalni prikaz koji se nalazi u veoma uočljivom delu određene web stranice. Ova vrsta internet banera ima sličnu svrhu kao i klasični štampani baneri – da privuče pažnju potencijalnih klijenata i pošalje im određenu poruku.

Istorija banera 

Baneri su prešli dug put, razvijajući se od simbola moći i autoriteta do neophodnog alata u marketingu i reklamiranju gde se danas najpre koriste kao roll up baneri.

Njihova duga istorija seže u doba antike, gde su se u drugačijoj formi koristili u vojne svrh, ali i kao simboli moći i autoriteta. Baneri su se pravili od materijala kao što su platno, koža i metal, a često su ukrašavani heraldičkim simbolima i drugim dizajnom.

U srednjem veku, baneri su korišćeni u religijskim i političkim kontekstima, kao što su procesije i parade . Takođe su se koristili u borbi, služeći kao tačke okupljanja za vojnike i sredstvo za komunikaciju između različitih jedinica.

U moderno doba, baneri su se razvili i postali važan alat u marketingu i reklamiranju. Pojava štamparske tehnologije omogućila je proizvodnju velikih, privlačnih banera sa živopisnim bojama i grafikom, što ih čini popularnim izborom za promociju proizvoda i usluga.

Krajem 90-ih godina prošlog veka, pojavio se koncept banera koji se skuplja – roll up banera, nudeći preduzećima prenosive i kompaktne opcije za prikaz. Baneri koji se skupljaju su pravljeni od papira ili vinila i uglavnom su se koristili na sajmovima i događajima. 

S poboljšanjem štamparske tehnologije i sirovina koje se koriste u proizvodnji, roll up baneri su postali izdržljiviji i višenamenski, pa i danas imaju široku primenu , od prodavnica do konferencija i sastanaka.

Izum roll up banera dodao je novu dimenziju korišćenju ovih predmeta, pružajući kompanijama prenosiv, ekonomičan i višenamenski promocijski alat.

Vrste banera

Postoji nekoliko različitih vrsta banera, svaka sa svojim jedinstvenim karakteristikama i mogućnostima. Neki od najčešćih tipova su:

  • Standardni baneri
  • Baneri sa poboljšanim funkcijama
  • Baneri sa X-okvirom
  • Baneri za stolove
  • Baneri od tkanine

Standardni baneri su najjednostavniji tip banera, sastoje se od jednostavnog banera i osnove. Oni su idealni za osnovne promocijske svrhe, kao što su sajmovi i događaji.

S druge strane, baneri sa poboljšanim funkcijama nude dodatne funkcije i mogućnosti, kao što su podešavanje visine banera, osvetljenja i njegove osnove. Ovakav tip banera je idealan za napredne marketinške i reklamne svrhe.

Baneri sa X-okvirom imaju jedinstven dizajn okvira koji pruža dodatnu stabilnost i podršku. Samim tim su idealni za događaje na otvorenom i slična okruženja sa mnogo prometa.

Mali, prenosivi baneri koji se mogu koristiti na stolovima ili radnim površinama nazivaju se stoni baneri. Oni su idealni za prodajna okruženja i sajmove, gde je prostor ograničen.

Baneri od tkanine su napravljeni od lakih tkanina koje su prenosive i jednostavne za postavljanje. Idealni su za događaje i prezentacije gdje se želi postići profesionalni izgled.

U koje svrhe se koriste baneri?

Baneri imaju različite namene u marketingu i na događajima. Oni su vizuelno komunikacijsko sredstvo koje se koristi da se prenese poruka ili promoviše proizvod, usluga ili brend. Navešćemo vam u koje svrhe se baneri 

Podizanje svesti o brendu

Baneri se često koriste da bi se podigla svest o brendu prikazivanjem logoa kompanije, proizvoda ili usluga. Oni su efikasni u privlačenju pažnje i privlačenju potencijalnih klijenata za posao.

Promocija događaja

Ovi reklamni materijali su konvencionalno sredstvo za promociju događaja, kao što su sajmovi, koncerti i festivali. Mogu se koristiti za reklamiranje tih događaja, obezbeđivanje informacija o njemu i upućivanje posetilaca na određene oblasti ili atrakcije.

Promocija prodaje

Koriste se i za promociju prodaje i posebnih ponuda. Mogu se koristiti za prikazivanje cena, popusta ili ponuda ograničenog vremena, kao i za podsticanje klijenata da iskoriste takve ponude.

Marketinške kampanje

Baneri se često koriste u okviru marketinških kampanja kako bi podržali određeni proizvod, uslugu ili brend. Mogu se koristiti u štampanim, online ili spoljnim oglasima, a uz njih se često koriste i drugi marketing materijali, kao što su letci, plakati i brošure.

Navigacija

Upotrebljavaju se i kao znakovi u određenom javnom prostoru, poput kongresnog centra, tržnog centra i aerodroma. Mogu se koristiti kako bi se posetiocima pomoglo da se upute na određene oblasti, toalete i izlaze.

Baneri su univerzalno i ekonomski efikasno sredstvo za promociju raznih proizvoda, usluga i događaja. Njima se služe ljudi u okviru različitih zanimanja, a mogu se koristiti u drugačijim okruženjima kako bi se stupilo u kontakt i proizvela interakcija sa ciljnom publikom.

Share.