Bujon

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bujon

Bujon je reč francuskog porekla i predstavlja čistu mesnu supu, dobijenu kuvanjem mesa u vodi na termperaturi ispod 100 stepeni Celzijusa. Koristi se juneće, goveđe, pileće, ćureće, guščije meso, meso divljači.

Bujon ima karakterističnu mesnu aromu i jako je bogat mineralima. Ne treba ni naglašavati posebno da je zdrav samo domaći bujon i da kupovne bujon kocke ne samo da sadrže neke štetne elemente, već su potpuno lišeni najzdravije supstance domaće supe ili čorbe, a to je – želatin iz životinjskih kostiju.

Uopšteno posmatrano, postoje tri vrste bujona: povrćni, riblji i mesni. Svi oni se koriste kao osnovica za supe, čorbe, sosove i dodatak jelima.

Treba napomenuti da se bujon kuva tako što se u isključivo hladnu vodu stavi meso i kosti. Kada provri, kuva se na laganoj vatri 5-10 minuta, potom se doda poveće i začini. Sve ovo služi samo da preda ukus bujonu, ali se na kraju sve pobrojano baca. Ne dodavati so. Kada je gotov – procediti ga. Ohladiti ga i skinuti površinski sloj masti. Najbolje je da ga izlijete u kocke za led, jer će Vam tako biti praktičnije za korišćenje. Čuvati u zamrzivaču.

Share.

Leave A Reply