Bećari

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta znači reč bećar?

Neženja, mangup a nekada i veseljak može biti drugo ime za bećara.

Često se ni jedan veći skup, veselje, svadba ili vašar ne može zamisliti bez bećara. Svako od nas se susreo bar jednom sa bećarima.

becari

Etimologija nas upućuje na poreklo izraza bećar navodeći persijsku reč bî-lār ili tursku bekâr u značenju bez posla. Vremenom se ovaj termin počeo pripisivati neoženjenim momcima, ali zna opisati i po nekog mangupa, lolu ili bekriju. Možda su to više besposleni ali bezopasni mangupi koji često prave šege, šale ili na neki drugi način skreću pažnju prisutnih.

Istorija beleži ovaj pojam kao sinonim za nadničara, odnosno najamnog radnika, vojnika.

Nekada se ovaj pojam upotrebaljavao samo na selu ili u prigradskim naseljima. Bećari su umeli da održavaju i oslikavaju narodni život, običaje, nošnje i tradicionalne igre.

U književnosti se bećari opisuju najviše kroz duhovite stihove koji prate svakodnevni život, rad, sreću i tugu jednog bećarca. Danas ipak bećarci oslikavaju moderan duh praćen više zajedljivim i oštrim humorom.

Takođe postoji i kratka književna forma koja se naziva bećarac. To su naječešće oblici bez naslova koji uglavnom podsećaju na poslovice.

Share.