Kondominijum

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je kondominijum? Da li znate šta ovaj pojam znači?

Kondominijum je stambeni kompleks zatvorenog tipa i sve popularniji koncept gradnje u savremenom svetu. Kao kombinacija individualne i zajedničke svojine, kondominijumi predstavljaju dobru investiciju za sve koji u nekretnini traže komfor, sigurnost i mir. Sama reč kondominijum vodi poreklo iz latinskog jezika i znači zajedničko vlasništvo ili suvlasništvo.

U kondu svaki stan predstavlja privatnu imovinu pojedinca, ali vlasnici stanova dele vlasništvo nad zajedničkim prostorom. Kondominijum ima udruženje stanara (Home owners associatin – HOA), kome vlasnici stanova plaćaju članarinu. Zauzvrat, HOA reguliše sva pitanja i poslove oko održavanja zajedničkih površina.

Zajedničku imovinu predstavljaju sve unutrašnje prostorije – podrumi, ostave, garaže, stepenište i liftovi, ali i spoljne površine i objekti kao što su bazeni, teretane, igralište, parking i dvorište. U okviru modernog kondominijuma može se naći i spa centar i prodavnice.

Ono po čemu se naročito razlikuje od tipičnog stambenog bloka jeste obezbeđenje i stalni video nadzor, kao i profesionalno održavanje. Po ovom modelu se sve češće gradi kako u svetu, tako i kod nas – primer kondominijuma je i savremena novogradnja na Voždovcu.

Koja je uloga kondominijuma?

Moderne arhitekte vide kondominijum kao dobar način da se postave visoki standardi života i komfora u gradskoj sredini. Kao najnoviji trend u arhitekturi i najsavremeniji koncept stanovanja kondominijum prati potrebe modernog čoveka i dinamiku i tempo savremenog doba. Upravo u tome se ogleda njegova glavna uloga. Novi stambeni objekti koncipirani su tako da omoguće maksimalnu funkcionalnost i pruže udoban životni prostor.

Kako se kondominijum razlikuje od stambenog kompleksa?

Ono po čemu se kondominijum (ili skraćeno “kondo”) razlikuje od klasičnog stambenog kompleksa jeste pomenuto pitanje vlasništva, sigurnosti i održavanja. Dok stanovi u okviru stambenog bloka nemaju zagarantovanu bezbednost i privatnost, život u kondominijumu nudi upravo ove prednosti.

Naime, ovaj savremeni koncept gradnje podrazumeva sve uobičajene karakteristike koje imaju stambeni kompleksi, uz dodatne benefite. Stanarima su na raspolaganju obezbeđena parking mesta, parkovi, prodavnice, spa centri, teretane, igrališta za decu, recepcija i – profesionalno održavanje zgrada. Svi sadržaji su dostupni isključivo stanarima kondominijuma.

Koje su prednosti života u kondominijumu?

Postoje brojni benefiti stanovanja u kondominijumu, a među vodećim razlozima za kupovinu konda jeste svakako zagarantovan osećaj sigurnosti. Pojedine zgrade imaju osigurane ulaze i parking, vratara i posebne sigurnosne sisteme i alarme. Privatnost i bezbednost visokog nivoa su osigurani upravo zahvaljujući stalnom video nadzoru i profesionalnom obezbeđenju.

Život u kondominijumu podrazumeva najviši komfor uz minimalne obaveze oko održavanja. Košenje travnjaka, popravljanje krova i uopšte sve popravke kvarova na zajedničkoj imovini predstavljaju obavezu Udruženja stanara. HOA angažuje profesionalce koji održavaju dvorište, park, igralište za decu, bazen i sve objekte u zajedničkoj zoni.

Udobnost stanara je među vodećim prioritetima u kondominijumu. Neke od vrhunskih pogodnosti koje su na raspolaganju vlasnicima stanova su natkriveni parking, bazen, poslovni i spa wellness centar, roštilj, teretana, prodavnice. Cenu uživanja u ovim sadržajima dele svi stanari.

Neka udruženja stanara organizuju društvene događaje poput roštiljanja, zabava na bazenu i slično. Time su povećane i mogućnosti za druženje, što kondominijume čini odličnim mestom za upoznavanje ljudi. Bliskost sa susedima može pružiti sjajan osećaj zajedništva koji vlasnici stana u običnoj stambenoj zgradi retko mogu iskusiti.

Poznati kondominijumi u svetu

Prvi kondominijum izgrađen je pre više od pola veka u Sjedinjenim Američkim Državama. U pitanju je St. Tropez, zgrada sa 34 sprata i 300 stambenih jedinica izgrađena 1965. godine na Menhetnu u Njujorku. Kondominijum ima luksuzno predvorje, dva ulaza i vratare sa punim radnim vremenom, 44 metra dugačak bazen, privatnu garažu, fitnes centar i igraonicu. Poznat je po prijateljskoj atmosferi i niskim troškovima održavanja koji uključuju grejanje i klimatizaciju.

Na Mehetnu se nalazi i kondominijum One57, koji je dizajnirao arhitekta Kristijan de Portzampark. Sjajan pogled i vrhunska udobnost glavne su odlike života u kondominijumskim rezidencijama tzv. Milijarderskog tornja. Ekskluzivni sadržaji upareni su sa privilegijama življenja iznad hotela Park Hajat.

Primer luksuznog kondominijuma koji je postavio najviše standarde u stambenom načinu života jeste Tour Odeon u Monaku. Dvostruki toranj sa 60 izuzetno opremljenih stanova, dupleksa i penthausa završen je 2015. godine. Stakleni zidovi od poda do plafona i elegantne privatne terase omogućavaju stanarima da uživaju u panoramskom pogledu koji oduzima dah.

Dizajn enterijera odlikuju bezvremenost, elegancija i sofisticiranost, a neki od brojnih sadržaja su spa i fitnes centar, bazen, spa, noćni klub, kao i sala za sastanke. Pored toga što nudi jedinstvenu priliku za život u domu sa izuzetnim komoditetom, u njemu se nalazi i jedan od najskupljih stanova na čitavom svetu.

Svetski trend u stambenoj gradnji stiče popularnost i na našim prostorima. Tako prvi kondominijumi u Beogradu predstavljaju izuzetna arhitektonska rešenja koja ne zaostaju za najluksuznijim kondo kompleksima širom sveta i pružaju stanarima komfor najvišeg stepena.

Share.