Kaldrma

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je kaldrma?

Vid popločavanja ulica i drumova krupnim kamenjem kako bi bili prohodni u doba kiše naziva se kaldrma.

Pojam kaldrma nije toliko čest na našim prostorima, kao što je bio slučaj ranijih godina, pa možda do sada niste bili u prilici da se susretnete sa njima, naročito ako spadate u mlađe generacije. U slučaju da ste čuli za ovaj pojam, i ne znate njegovo značenje, nalazite se na pravom mestu.

Ako posmatramo sa strane etimologije, termin kaldrma predstavlja skraćenu verziju grčkih reči kalo, što znači dobro i dromos u značenju put, koje su najpre činile složenicu kalodromos, koja se koristila za dobar put.

Danas, svi uglavnom koriste skraćenu verziju reči, koja je veoma zastupljena i na našim prostorima. Interesanto je da je ova reč grčkog porekla na naše prostore došla zajedno sa Turcima. Naime, oni su počeli da koriste ovu reč za popločavanje ulica i drumova krupnim kamenjem, koje je obavljano kako bi ulice i drumovi bili prohodni u doba kiše, kada je veliko blato onemogućavalo odvijanje normalnog saobraćaja.

Tada, veliki broj puteva popločavan je, naročito u Beogradu, dok danas u ovom gradu ostalo je sam par ulica u Skadarliji i Kosančićevom vencu koje su zadržale kaldrmu i to uglavnom iz turističkih razloga.

Share.