Panelne ograde

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta su panelne ograde? Čemu su one namenjene?

Panelne ograde su popularan izbor za mnoga domaćinstva i vlasnike nekretnina. One nude praktično i estetski privlačno rešenje za obezbeđivanje privatnosti, zaštitu od nepoželjnih posetilaca i definisanje granica vaše imovine. 

U ovom tekstu, istražićemo sve što treba da znate o panel ogradama, uključujući vrste, materijale, prednosti i nedostatke, stilove i savete za održavanje.

Poreklo reči i istorija panelnih ograda

Poreklo reči “panel” može se pratiti do 12. veka, kada je u srednjoengleskom jeziku koji je tada korišćen, označavala komad tkanine, deo nečega, podelu i slično.

Najranija poznata upotreba fraze “panelna ograda” datora iz 1800-ih godina kada je pronađena kao deo zapisa u jednom dnevniku.

Potreba ljudske populacije za ogradama u funkciji sredstva koje označava granicu njihove imovine stara je hiljdama godina. Prema navodima arheologa, drevni Egipat je prva civilizacija za koju je poznato da je koristila metalne ograde pre oko 5000 godina.

Danas su ograde opšte prihvaćena stvar i većina ljudi sa izolovanim imanjem ih koristi. Panelne ograde našle su svoju primenu u mnogim poljima uključujući osiguravanje privatnih poseda, službenih objekata, gradilišta i tome slično. Cene panelnih ograda koje su uglavnom pristupačne čine ih savršenom opcijom za ove funkcije.

Šta su panelne ograde?

Panelna ograda je vrsta ograde koja se sastoji od horizontalnih panela ili dasaka koje su pričvršćene na vertikalne stubove. Ovi paneli mogu biti izrađeni od različitih materijala, uključujući drvo, metal, beton i vinil, mada je u najvećem broju slučajeva to isključivo metal.

Panelne ograde su često postavljene oko dvorišta, vrta, komercijalnih objekata, farmi, škola i drugih lokacija radi obezbeđivanja sigurnosti, privatnosti i estetskog izgleda.

Vrste panelnih ograda

Postoji nekoliko različitih vrsta panelnih ograda, a izbor zavisi od vaših specifičnih potreba i preferencija. Evo nekoliko glavnih vrsta:

 • Drvene panelne ograde – drvo je tradicionalni materijal za izradu panel ograda. Ove ograde su često izrađene od čvrstih drvenih dasaka i stubova, a popularan način za dodatno stilizovanje jeste rezbarenje u njihovoj površini. Drvene panelne ograde su popularne zbog svoje prirodne lepote i topline. Međutim, zahtevaju redovno održavanje kako bi se očuvale i zaštitile od uticaja vremenskih uslova.
 • Metalne panelne ograde – metalne panelne ograde su čvrste i dugotrajne. One se obično izrađuju od čelika ili aluminijuma i često se koriste za obezbeđivanje komercijalnih objekata ili zaštitu oko bazena, mada su one dekorativnijie čest izbor i za privatne posede. Metalne panel ograde su otporne na koroziju i zahtevaju minimalno održavanje.
 • Vinilne panel ograde – vinilne panel ograde su popularne zbog svoje niske potrebe za održavanjem. Vinil je otporan na vlagu, truljenje i promene boje. Ove ograde su dostupne u različitim bojama i stilovima.

Prednosti panel ograda

Panel ograde poseduju mnoge prednosti koje ih čine privlačnim izborom za mnoge vlasnike nekretnina. Evo nekoliko ključnih prednosti panel ograda:

 • Privatnost – panelne ograde pružaju visok nivo privatnosti jer ograničavaju uvid u vaše imanje. To je posebno važno ako živite u blizini većeg broja suseda ili prometnih zona.
 • Sigurnost – panelne ograde pružaju sigurnost tako što sprečavaju nepoželjne posetioce da lako pristupe vašoj imovini. Ograda može služiti i kao barijera protiv divljih životinja.
 • Estetski izgled – panelne ograde mogu doprineti estetskom izgledu vaše imovine. Mogu se prilagoditi vašem stilu i okolini, doprinoseći ukupnom izgledu vašeg dvorišta ili vrta.
 • Raznovrsnost materijala – panel ograde dolaze u različitim materijalima, što vam omogućava da izaberete onaj koji najbolje odgovara vašim potrebama. Možete birati između drvenih, metalnih, betonskih, vinilnih i drugih materijala.
 • Dugotrajnost – u zavisnosti od izabranog materijala, panelne ograde mogu biti izuzetno izdržljive i trajne. Na primer, metalne i betonske ograde mogu trajati decenijama bez potrebe za zamenom.

Nedostaci panelnih ograda

Iako panel ograde imaju mnoge prednosti, takođe imaju i neke nedostatke koje treba uzeti u obzir pre nego što se odlučite za njihovu postavku. Evo nekoliko nedostataka:

 • Cena – panelne ograde izrađene od kvalitetnih i retkih materijala mogu biti skupe. Trošak ugradnje takođe može biti značajan, pogotovo ako vam je potrebna profesionalna montaža.
 • Održavanje – drvene panelne ograde zahtevaju redovno održavanje, uključujući farbanje ili premazivanje kako bi se očuvala njihova izdržljivost i estetski izgled. Održavanje može biti dodatan trošak i obaveza.
 • Mogući problemi sa vremenskim uslovima – panel ograde su izložene vremenskim uticajima, što može dovesti do oštećenja ili propadanja. Drvene ograde su posebno podložne truljenju i deformaciji ako nisu pravilno održavane.
 • Instalacija – postavljanje panelnih ograda može biti zahtevan posao, posebno ako to radite sami. Profesionalna montaža može biti skupa, ali osigurava da je ograda pravilno postavljena.

Saveti za održavanje panelnih ograda

Da biste produžili životni vek svoje panelne ograde i očuvali njen izgled, važno je redovno održavanje. Evo nekoliko saveta za održavanje panelnih ograda:

 • Redovno čišćenje – panel ograde treba redovno čistiti kako bi se uklonile nečistoće, prašina i plesan. Upotrebite mlaku sapunicu i četku za čišćenje, a zatim temeljno isperite vodom.
 • Farbanje ili premazivanje – drvene panel ograde treba redovno farbati ili premazivati kako bi se zaštitile od vlage i sunčevih zraka. Ovaj postupak treba ponavljati svakih nekoliko godina.
 • Popravke – redovno proveravajte svoju ogradu kako biste uočili eventualne pukotine, oštećenja ili otpale daske. Popravite ih odmah kako biste sprečili dalja oštećenja.
 • Zaštita od korozijeuklanjanje korozije može biti težak posao. Ukoliko imate metalnu ogradu, preduzmite korake za zaštitu od korozije.

Panelne ograde su praktično i estetski privlačno rešenje za obezbeđivanje privatnosti, sigurnosti i definisanja granica vaše imovine. Različite vrste materijala, stilova i dizajna omogućavaju vam da prilagodite svoju ogradu vašim specifičnim potrebama i ukusu. 

Važno je uzeti u obzir prednosti i nedostatke panel ograda pre nego što se odlučite za njihovu postavku. Redovno održavanje je takođe ključno za produženje njihovog životnog veka. Sada kada ste upoznati sa svim važnim informacijama o panel ogradama, možete doneti informisanu odluku o tome da li su one pravi izbor za vas.

Share.