PowerBank

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je PowerBank? Za šta se koristi? Kakvi tipovi postoje?

PowerBank je eksterna baterija ili prenosni punjač. Ova veoma praktična stvar omogućava punjenje svih uređaja koji na sebi imaju USB ili micro USB ulaz, kao što su mobilni telefoni, tableti, kamere, fotoaparati i drugi.

Naziv ovog uređaja je nastao spajanjem dve engleske reči – power i bank.

Ukoliko se razmišljate da kupite eksternu bateriju, u nastavku ovog teksta pročitajte sve o njoj.

Kako odabrati odgovarajuću bateriju za vaš uređaj?

Pre nego što se uputite u servis mobilnih telefona po novu eksternu bateriju za svoje uređaje, trebalo bi prvo da znate kako da odaberete onu koja će najviše odgovarati vašim potrebama.

Za početak, razmislite o tome za koje uređaje će vam biti potrebna baterija, da li za jedan ili više njih, kao i koliko često ćete je koristiti.

Kapacitet PowerBanka

Kapacitet eksternih baterija se meri u miliampersatima (mAh) i to u rasponu od 1000 mAh pa sve do 15 000 mAh i više. 

Prilikom svakog punjenja, eksterna baterija gubi deo svoje energije. To znači da će tek između 70% i 90% kapaciteta biti iskorišćeno prilikom punjenja nekog uređaja. Stoga, pri odabiru idealnog kapaciteta baterije, prvo pogledajte kapacitet uređaja koji je potrebno puniti i uvećajte ga za 20%.

Primera radi, ukoliko se radi o mobilnom telefonu koji ima kapacitet od 3000 mAh, eksterna baterija bi trebalo da ima minimalno 3300 mAh kapacitet, kako bi telefon u potpunosti mogao da se napuni.

Međutim, i ovo zavisi od toga koliko često ćete koristiti eksternu bateriju za punjenje uređaja. Ukoliko se radi o svakodnevnoj upotrebi, njen kapacitet treba da bude što veći. Sa druge strane, ako se radi o ređim slučajevima upotrebe, manji kapacitet će biti i više nego dovoljan.

Postoje tri kategorije eksternih baterija koje se odnose na njihov kapacitet – niža, srednja i visoka kategorija.

Niža kategorija kapaciteta – do 2000 mAh

PowerBank baterije u ovoj kategoriji su zasigurno cenovno najpristupačnije. Mogu napuniti mobilne telefone do pola, ali zbog slabijeg kapaciteta, ne mogu puniti tablete niti druge veće uređaje.

Praktične su, jer su manjih dimenzija, nekada čak i poput priveska za ključeve, te su najbolji vid eksternih baterija za poneti i za hitne slučajeve.

Srednja kategorija kapaciteta – do 6000 mAh

Baterija ovog kapaciteta bez problema može napuniti mobilni telefon, i to nekoliko puta. Mogu se koristiti i za punjenje tableta. Neke od njih imaju i više od jednog USB ulaza, a to znači da ih možete spojiti sa više uređaja simultano

Mada su najčešće nešto većih dimenzija u odnosu na baterije iz niže kategorije, i dalje se mogu spakovati u bilo koju torbu i nositi gde god da je potrebno.

Visoka kategorija kapaciteta – do 10 000 mAh i više

Sa eksternim baterijama ove kategorije možete puniti svoje uređaje iznova i iznova. Ipak, s obzirom na svoj veliki kapacitet, bolje će poslužiti za veće uređaje, poput tableta ili čak lap topa

Ove baterije su većih dimenzija i teže su od ostalih, što znači da morate više voditi računa kako ih pakujete i gde ih smeštate pri upotrebi. Ukoliko putujete, trebalo bi da znate da neke avio kompanije ograničavaju unošenje eksternih baterija visokog kapaciteta u avion.

Koliko brzo puni PowerBank?

Brzina punjenja uređaja zavisi od toga koliko struje eksterna baterija otpušta. Tako neće svaki PowerBank puniti uređaje istom brzinom. 

Najčešće se radi o baterijama koje otpuštaju 1 ili 2-2.5 ampera (A). Ovaj drugi tip služi za brzo punjenje uređaja. Međutim, treba imati u vidu da je brzo punjenje moguće isključivo kod onih uređaja koji to podržavaju.

Pre kupovine eksterne baterije proverite kakva izlazna struja je potrebna vašem uređaju i uzmite u obzir koliko vremena je potrebno samom PowerBanku da se napuni

On nije neiscrpan, te ćete morati da ga punite kada se istroši. Što je njegov kapacitet veći, to će njegovo punjenje duže trajati. Eksterne baterije visoke kategorije kapaciteta se mogu puniti čak 12 sati, a uz tehnologiju brzog punjenja barem 7 sati.

Kako produžiti životni vek eksterne baterije?

PowerBank je veoma sličan baterijama koje se nalaze u pametnim telefonima, jer se takođe radi o litijum-jonskoj bateriji. To znači da se morate pridržavati određenih pravila, kako bi mu životni vek trajao što duže.

Neki od saveta su:

  • nemojte puniti svoj uređaj i PowerBank istovremeno – prekomerna proizvodnja toplote u obe vrste uređaja može dovesti do oštećenja;
  • izbegavajte da u potpunosti punite/praznite PowerBank – za najduže trajanje baterije, priključujte ga na punjenje kada se isprazni do 20% i punite ga samo do 80%;
  • punite uređaj čak i ukoliko ga ne koristite – kako bi bio u dobrom, radnom stanju, potrebno je da ga punite najmanje na svaka tri meseca;
  • ne izlažite ga ekstremnim temperaturama – idealne temperature za eksterne bateriju su između 5 i 25 stepeni, te što su veća odstupanja od ovog opsega, to su veća oštećenja koja mogu nastati.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan i da ste pronašli sve neophodne informacije o ovom praktičnom uređaju koji će zasigurno olakšati vaš svakodnevni život u savremenom dobu.

Share.