Dioda

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je dioda? Koliko vrsta dioda postoji? I gde se sve upotrebljavaju?

Dioda je elektronska komponenta koja propušta struju u jednom smeru. Predstavlja najjednostavniji vid poluprovodnika i sastoji se od dva priključka i dve elektrode (anode i katode). 

Ime joj je 1919. godine osmislio William Henry Eccles, britanski fizičar i pionir u razvoju radiokomunikacija. On je skovao termin “dioda” od korena grčkih reči δι, što znači “dva” i οδος što znači “put”. 

Treba napomenuti da je u vreme nastanka pomenutog izraza, već postojalo mnogo termina poput trioda, tetroda, heksoda,  pentoda i sl, koji su bile u upotrebi u multipleksnoj telegrafiji. Međutim, bez obzira na to, dioda ima svoje posebno mesto u nauci, ali i u svakodnevnoj upotrebi.

Koliko vrsta dioda postoji? 

Diode, kao izuzetno korisne elektronske komponente, se upotrebljavaju u raznorazne svrhe, zbog čega se uglavnom dele prema funkciji koju obavljaju. Tako postoje kristalne diode, zahvaljujući kojima se, na primer, pomera membrana u našim kompjuterskim zvučnicima i slušalicama. Takođe, izumljene su i Zenerove diode, koje služe kao stabilizatori napona, kao i Ispravljačke diode, koje su osnovni element prvih logičkih vrata. 

Izuzetno su korisne i Laserske diode, kod kojih se formira rezonantna šupljina, čime se pojačava usmerena svetlost, odnosno nastaje laser. Takve, Laserske diode se između ostalog koriste kod CD/DVD čitača i rezača, a zbog svojih posebnih karakteristika i za optička vlakna i optičke komunikacije. 

Interesantne su i naročito korisne i takozvane Foto diode, koje izbijanjem elektrona iz orbita, generišu električnu struju. Zbog svega pomenutog, one se koriste kao solarne i fotonaponske ćelije u fotometriji.  

Naravno, nama su najpoznatije Svetleće, odnosno LED diode, koje služe kao ukrasna svetla i ukrašavaju nam dom i jelku. Često ih postavljamo po dvorištu da osvetljavaju ulaz i u visećim elementima kuhinje da osvetle radne površine. Takođe, koristimo ih i za svetlosnu signalizaciju kod automobila, bicikli i ostalih prevoznih sredstava. 

Pored toga, iako često nismo ni svesni, diode su sastavni deo gotovo svih uređaja i kućnih aparata. Pa ih tako imaju LED monitori, mikrotalasne rerne i aspiratori. Za one koji vole noću nešto krišom da gricnu, LED diode i dobro osvetljenje su najkorisniji  kad ih imaju kvalitetni beko hladnjaci i candy zamrzivači ili liebherr kombinovani frižideri.

Svakako, pored navedenih aparata za čuvanje hrane, mnogi prvo pomisle, kada im se spomene LED dioda, na televizore. Što je sasvim opravdano, jer su upravo ove diode doprinele tome da putem malih i tankih ekrana uživamo u dobro osvetljenoj i preciznoj slici!

LED diode i ostale, sve do sada opisane diode, samo su neke od tipova ovih komponenata. Postoje i takozvane Tunel diode, Varijabilno kapacitivne, Schottkyjeve diode, Vakuumske, itd.

Gde se sve upotrebljavaju diode?

Bez obzira na to što su diode izuzetno jednostavne komponente, njihova primena u svakodnevnici je veoma česta! 

Najznačajnije su u modernoj elektronici, jer pretvaraju AC napajanje u DC napajanje. Takođe, često se upotrebljavaju kod radio-aparata i drugih uređaja, pri  demodulaciji signala. Nije retkost da se koriste i za jeftinu proizvodu stabilizatora napona, kao i za zaštitu od prenapona. Naravno, najzastupljeniji su kao svetlosni indikatori kod najrazličitijih elekričnih aparata, u vidu takozvanih LED indikacionih displeja. 

Svakako, imajte na umu, kako je do sada napravljeno veoma mnogo različitih tipova dioda koje u ovom tekstu nismo uspeli da spomenemo, i spektar primene ovih elektronskih komponenata je znatno širi od navedenog.

Ako se samo okrenete oko sebe, primetićete mnogo uređaja u svom domu koji su izuzetno funckionalni i praktični, delimično i zbog postojanja LED dioda u njima. Zapravo, upotreba ovih elektronskih komponentni mnogo je češća nego što možete i da zamislite.

Share.