Diskutabilno

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta znači reč diskutabilno?

Ako se s nekim uputimo u diskusiju oko važnih pitanja poput postojanja boga, veroispovesti, crne magije, idealne demokratije, morala, etike, političkih stranaka, moramo priznati da će biti dosta trzavica, odnosno daće biti vrlo teško naći zajednički stav i mišljenje o takvim pitanjima.

Diskutabilno

Uobičajeno je da brojne oblasti, pogotovo one neistražene, iz čovekovog života nemaju jasna objašnjenja i odgovore, pa je za izbegavanje svađa i težih razmirica uvek bolje priznati da je stvar diskutabilna i da ima “više istina”.

Svaka složenija tema za razgovor ili bilo kakvo razmatranje može biti diskutabilna. U svakodnenom govoru, ova reč se često koristi i ima značenje: nejasan, sa više odgovora, komplikovan, onaj koji se može analizirati u nedogled… Kada kažemo: “To je diskutabilno!”, sagovorniku smo objasnili da je stvar prilično složena i da je možemo sagledati sa brojnih aspekata.

Dakle, ako postoji tema ili oblast koja nije dovoljno istražena i oko koje nema jasnih slaganja i odgovora ili dokaza, za to pitanje se može reći da je diskutabilno, odnosno, da je problem plodan za diskusiju, razmatranje, dugo nalaženje odgovora.

Pojam potiče od latinske reči discusio. Ovaj pridev se objašnjava i kao : nerazjašnjen, pretrešljiv, nedefinisan, onaj koji nameće raspravu, neutvrđen, nedefinisan ali i nepostojeći.

Share.