Delikvent

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Značenje reči delikvent

Osoba koja se delikventno ponaša naziva se delikvent.

Svako se susreo sa raznim oblicima razbojništva, uličnim mangupima koji svojim agresivnim, nasilnim i nedoličnim ponašanjem privlače pažnju ljudi oko sebe, pa i čitavog grada, odnosno zajednice.

Izraz delikvent potiče od latinskog glagola delinquere, delinquens što znači prestupnik, optuženi, zlikovac ili krivac.

Postoje polemike i oko pravilnog pisanja ove reči. Tako s obzirom da potiče od pomenutog izraza delinquere pravilo je napisati delinkvent, delinkventan i delinkvencija. A pogrešno delikvent i delikvencija.

U narodu se ovaj pojam, verovatno radi lakšeg izgovora, ukorenio kao delikvencija, pa tako neprvilnost u pisanju i izgovoru možete čuti i videti u mnogim štampanim i digitalnim medijima.

U posebnu kategoriju društva ubrajaju se maloletni delikventi. Oni mogu biti veoma opasni od onih koji nanose štetu, razbiju imovinu jednog grada, kulturne spomenike do onih koji fizički vrše nasilje nad drugim osobama, ucenjuju, proganjaju, kradu, tuku se i td.
U svakom slučaju najčešće se u delinkventne grupe povezuju mladi koji imaju neke psihološke ili društvene probleme. Kada im umesto škole i porodice postaju privlačnije ulične grupe i njihovo kriminalno ponašanje.

Takođe, obrazovanje i inetligencija su uticajni faktori ovakvog prestupnog ponašanja, kao i vrsta delikvencije.

Poslednjih decenija, u maloletničke delikvente se ubrajaju i deca koja potiču iz ekonomski viših slojeva, što je nekada bila retkost.

Share.