Centrifuga

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je to centrifuga? Kako radi centrifuga u veš mašini? Gde se sve centrifuga koristi?

Centrifuga je mašina ili deo mašine koji uz pomoć centrifugalne sile, koja deluje od središta prema van, odvaja tečnost od čvrstih tela ili tečnosti specifičnih težina jedne od drugih. Ime je dobila po spomenutoj centrifugalnoj sili (latinski za “centar koji beži”), a na našim prostorima je preuzeta iz nemačkog jezika i to od reči zentrifuge (centri- + -fuga).

Bilo kako bilo, centrifuga je, zahvaljući brzini njenih obrtaja, jedna od najkorisnijih mašina u gotovo svim oblastima! Koristi se i u mlaznim avionima, raketama, pri obuci kosmonauta, ali je i nezamenjiv deo kućnog uređaja bez koga nijedno savremeno domaćinstvo ne može da funksioniše – veš mašine.

Ako ste se ikada pitali kako to radi centrifuga u veš mašinama, evo prilike da saznate!

Kako radi centrifuga u veš mašini?

Ukoliko pozovete majstora za popravku kada vaša veš mašina pravi buku i vibrira, on će zaključiti da je sve u redu i da to samo radi centrifuga!

Centrifuga, odnosno takozvani bubanj veš mašine, dok radi pravi u proseku od 400 do 1600 snažnih obrtaja vode, veša i supstanci u minuti. Zato je izuzetno važno, prilikom kupovine ovake bele tehnike, posebno obratiti pažnju na broj obrtaja koje uređaj može da postigne.

Efikasne i kvalitetne Gorenje, Samsung, LG i Bosch veš mašine imaju centrifugu sa brzinom obrtaja od 800 do 1400 u minuti, što je sasvim dovoljno za prosečnog korisnika. Veći broj obrtaja znači i bolje opran i isceđen veš, koji se kasnije brže suši.

Naravno, kada uređaj ima više obrtaja centrifuge, onda proizvodi i veću buku. Međutim, problem nastaje kada veš mašina, pored uobičajenih zvukova i vibracija koje proizvodi pri radu, počne i da preterano poskakuje.

Tada, pre nego pozovete majstora, treba ukloniti sve predmete sa uređaja, proveriti da li je veš u mašini ravnomerno raspoređen i da u bubnju nema preterano teških predmeta i stvari koje uništavaju veš mašinu. Takođe, treba pogledati da li su nožice mašine za veš pravilno postavljene na pod i da li ima prosora između njih i pločica.

Pojam “centrifuga” ljudi uglavnom poznaju kao deo veš mašina. Međutim, retko ko zaista zna čemu centrifuga zapravo služi i kako funkcioniše. Ona je, zahvaljujući centrifugalnoj sili i brzim obrtajima, nezaobilazan i koristan deo mnogih naučnih istraživanja.

Gde se još upotrebljava centrifuga?

Postoji nekoliko vrsta centrifuga i centrifugiranja, a osnovna podela je prema primeni, brzini centrifugiranja i dizajnu rotora (rotor je rotirajuća jedinica u uređaju).

Najveću primenu centrifuge su našle u različitim istraživanjima, pogotovo laboratorijskim. Tako na primer, laboranti sitastim i sedimentacionim centrifugama prave smeše u kojima su supstance sitno dispergovane u rastvaraču.

Takođe, ultracentrifuge koje mogu da dostignu brzinu i do 60.000 obrtaja u minuti, koriste se za odvajanje molekula različitih masa i za istraživanje proteina i virusa. Dok se centrifuge koje imaju rotor sa fiksnim kutom upotrebljavaju za proučavanje genetike i izolovanje DNA, pročišćavanje hemijskih supstanci i odvajanje krvnih komponenti.

Izuzetno velike centrifuge, (one koje bi svojom površinom zauzele jednu prostoriju ili čak čitavu stambenu zgradu), naučnici koriste za simulaciju visoke gravitacije. Takve “ljudske centrifuge” koriste se prilikom treninga astronauta i pilota, gde se ispituje njihova reakcija i tolerancija na neuobičajene uslove koje donosi drugačija gravitacija od zemljine.

Zanimljivo je, takođe, da je centrifuga našla svoje mesto i u industriji zabave, pa je tako u Disney World-u koriste u paviljonu svemirske tematike pod nazivom “Mission: Space”, da se uz pomoć centrifuge i simulatora pokreta posetiocima najpoznatijeg zabavnog parka na svetu simulira osećaj kao da sami ulaze u svemir.

Naravo, treba napomenuti da su ovo tek samo neki od primera upotrebe centrifuge.

Share.