UV zračenje

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta znači UV zračenje? Da li znate šta je objašnjenje pojma ultraljubičasto ili ultravioletno zračenje? Kakve sve vrste UV zraka postoje? Ultraljubičasto zračenje ili skraćeno UV prema engleskom ultraviolet obuhvata elektromagnetna zračenja koja nisu vidljiva golim okom.

Zračenje je emitovanje energije iz bilo kojeg izvora. Postoji mnogo vrsta zračenja, u rasponu od visokofrekventnog – poput rendgenskih i gama zraka – do veoma niskog (niskofrekventnog) zračenja – poput radio talasa. UV zraci koje emituje Sunce nalaze se u sredini ovog spektra. Imaju više energije od vidljive svetlosti, ali ne toliko kao X – zraci.

Postoje i različite vrste UV zraka, a dele se na osnovu toga koliko energije imaju. UV zračenje sa više energije predstavlja oblik jonizujućeg zračenja. To znači da ima dovoljno energije da ukloni elektron iz atoma ili molekula, odnosno da ga jonizuje. Jonizujuće zračenje može oštetiti DNK gene u ćelijama, što za posledicu ima nastanak ozbiljnih bolesti poput kancera. Međutim, čak ni UV zraci najviše energije nemaju dovoljno energije da prodiru duboko u telo. Tako se njihov glavni efekat ostvaruje na koži. Mogu izazvati alergije, opekotine različitog stepena, pa i rak. Zbog toga je izuzetno važno smanjiti izloženost suncu kada je zračenje najveće, a pre svakog izlaska se zaštititi. Osnovnu zaštitu predstavljaju kreme sa zaštitnim faktorom različitog stepena, kao i naočare za sunce.

UV zračenje je podeljeno u 3 glavne grupe:

UVA zraci imaju najmanje energije među UV zracima. Oni mogu izazvati starenje ćelija kože ili neko indirektno oštećenje DNK ćelije. UVA zraci uglavnom su povezani sa dugotrajnim oštećenjima kože kao što su bore, ali se takođe smatra da igraju ulogu kod nekih karcinoma kože.

UVB zraci imaju nešto više energije od UVA zraka. Oni mogu direktno oštetiti DNK u ćelijama kože i glavni su uzročnici opekotina koje nastaju prilikom sunčanja. Smatra se da i oni izazivaju većinu malignih oboljenja kože.

UVC zraci imaju više energije od ostalih vrsta UV zraka. Srećom, oni ne dospevaju do zemlje, već reaguju sa ozonom u našoj atmosferi, pa tako obično nisu faktor rizika za rak kože. Međutim, postoje i vešački izvori UVC zraka, kao što su, primera radi, različite sijalice za dezinfekciju koje se koriste za ubijanje bakterija.

Da li postoji neka korist od izloženosti UV zračenju?

Izloženost UVB zračenju ne mora uvek značiti nešto lože. Zapravo UVB zraci pomažu koži da proizvede jednu vrstu vitamina D (vitamina D3), koji zajedno sa kalcijumom igra važnu ulogu u zdravlju kostiju i mišića. Međutim, ne postoji univerzalna količina izloženosti UVB-u koja je potrebna za ostvarivanje koristi. Na to utiče više faktora: količina vitamina D u ishrani, boja kože, upotreba krema za sunčanje, podneblja u kome živite, doba dana i godine.

UV zračenje se ponekad koristi u terapiji određenih bolesti, tamo gde druga lečenja nisu pomogla. U ove svrhe koriste se laseri, sijalice ili kombinacije ovih uređaja i aktuelnih lekova koji povećavaju osetljivost na UV. Reč je o metodi lečenja koja je u medicini još poznata i kao fototerapija, a izvodi je stručno lice, tj. obučeni zdravstveni radnik pod nadzorom dermatologa. Eksperimentalno, fototerapija se koristi u lečenju neodgovarajućih i teških slučajeva nekoliko bolesti kao što je psorijaza ili ekcem.

Share.