Genetika

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je to genetika?

Nauka koja proučava gene, naslednost i varijaciju između organizama naziva se genetika.

U novije vremene genetika dobija na sve većem značaju, te je jako važno objasniti značenje ovog pojma i njegovog značaja za sva živa bića.

genetika

Pojam genetika potičeod grčke reči geno koja znači dati rodi, odnosno roditi. Po definiciji genetika predstavlja naučnu disciplinu biologije koja se bavi proučavanjem nasleđivanja i varijacija koje postoje kod živih organizama.

Termin genetika prvi put je upotrebljen u aprilu 1905-te godine kada je engleski naučnik Viljam Bejtson poslao pismon Adamu Sedviku u kojem je opisao posebnu nauku koja se bavi proučavanjem procesa nasleđivanja i varijacija između živih organizama.

Jos od davnina utvrđeno je brojnim istraživanjima da živa bića nasleđuju osobine od roditelja. U praistoriji ljudi su koristili ovu teoriju kada su gajili životinje kako bi pareći one najbolje postigli određenu vrstu selekcije.

Danas, napredak nauke i tehnologije u ovom polju ne samo da je omogućio primenu selekcije, već zahvaljujući genetici moguće je otkloniti neke bolesti koje bi dete genetski trebalo da ima tj. da nasledi od svojih roditelja.

Genetika informacije uzima putem različitih genetičkih analiza, a iz hromozoma koji su predstavljeni hemijskim strukturama (DNK). DNK nosi brojne informacije, a najvažnija su svakako uputstva zahvaljujući kojima organizam može da sagradi protein.

Zahvaljujući genetici moguće je predvideti fizički izgled i karakterne osobine određenih organizama. Iako na sam karaker organizma utiču i brojni drugi faktori koji se nalaze u njegovoj okolini kao što su organizmi sa kojima stupa u kontakt i slično, njegov karaker će opet velikim delom biti sličan karakteru organizama od kojih je potekao.

Share.