Anabolici

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta su to anabolici? Da li ste upoznati sa značenjem ove reči?

Anabolici je naziv za klasu steroidnih hormona čiji je primarni biološki efekat potenciranje biosinteze proteina.

Do sada ste sigurno bili u prilici da se suretnete sa pojmom anabolici koji je sve češći u štampanim medijima, ali i na televiziji. Ako Vas je zanimalo šta znači ova reč,na pravom ste mestu. U narednom tekstu upoznaćete se sa detaljnim značenjem pojma anabolici, kao i sa tim gde se sve oni mogu upotrebljavati i koja je njihova svrha.

Anabolici je naziv koji se koristi da označi anaboličke steroide, odnosno klasu steroidnih hormona čiji je primarni biološki efekat potenciranje biosinteze proteina. Bitno je istaći da ga prirodno stvara testosteron, ali u slučaju da ga on ne proizvodi dovoljno razvijen je niz derivata koji će to činiti umesto testosterona. Reč je o veštački proizvdenoj supstanci koja ima potpuno isto delovanje kao navedeni muški polni hormon, a koja nosi naziv anabolik.

Opšte je poznato da testosteron zaslužan za ravoj muških polnih i telesnih karakteristika, a najveću ulogu ima u izgradnji tkiva i mišića. Upravo u tu svrhu se primenjuju i anabolici. Neki od njih se koriste kao supstituciona terapija androgenima kod zakasnele pojave puberteta kod tinejdžera, a u cilju razvijana sekudnarnih polinih karakteristika.

Muškarci ih mogu koristi kada boluju od hipogondizma ili druge bolesti koja zahteva njihovu konzumaciju. Istaćemo da u moderno doba sve više profesionalnih sportista, ali i ljudi koji žele da povećaju svoju mišićnu masu koristi anabolike. Anabolički steriodi se mogu podeliti na više grupa, a svi zajedno klasifikovani su u dve grupe:tablete i injekcije.

Anabolici u obliku tableta su više toksični od onih koji se daju injekcijom i mogu izazvati ozbiljna oštećenja jetre i creva. Bitno je istaći da će različite osobe različito reagovati na ovu supstancu. Upotrebom istog anabolika različite osobe daće različite rezultate (na pr. Kod jedne osobe mišićna masa će se povećati za 5 kg, dok kod druge osobe ova brojka neće preći jedan kilogram)

Share.