Adstringens

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Adstringens

Termin adstringens potiče od latinske reči adstringens i u medicini se koristi kao sinonim za sredstvo koje ima svojstvo da brzo steže površinu sluzokože ili povređene kože.

Takođe, može se reći za nekoga ili nešto što steže, koji skuplja ili zatvara da je adstringentan.

U nekim drugim definicijama se određuje kao lek koji dovodi do stezanja, zgušnjavanja, štavljenja tkiva.

Adstringens je i tanin koji se nalazi u mnogim voćkama kao što su aronija, trešnja, dunja, kora od banane i td., koji ima efekat skupljanja usana jer izaziva suvoću a u osnovi je gorkog ukusa.

Slično kao posle konzumiranja nedozrelog voća ili “mladog” crvenog vina, posebno od onih koja su pravljena od vrste grožđa kao što su cabernet-sauvignon i merlot.

U medicini se često upotrebljava u razne svrhe. Tako se preporučuje i osobama koje imaju problematičnu kožu i čestu pojavu akni, kao i masnu kožu. Blaži adstringensi se koriste i za iritiranu kožu, a dobar je i za plikove od ujeda insekata, za neke gljivične infekcije, što je česta pojava na stopalima kod sportista.

Treba znati da adstringens preparati mogu da sadrže srebro nitrat, kalijev permanganat, cink oksid, cink sulfat. Takođe, tzv. metalne soli i kiseline nekada su se koriste kao adstringensi.

Share.

Leave A Reply