Abulija

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je to abulija? Koje je pravo značenje navedenog pojma?

Abulija je pojam koji se koristi da označi bezvoljnost, neodlučnost ili nemogućnost donošenja i sprovođenja odluka.

Ako niste upućeni u terminologiju koja se koristi u psihologiji verujem da ne znate značenje pojma abulija. Naime, reč je o pojmu koji se dosta ređe upotrebljava u svakodnevnoj komunikaciji, a uglavnom se koristi u psihologiji i srodnim naučnim disciplinama.

Etimologija nas upućuje da je sam termin abulija potekao iz grčkog jezike, preciznije od reči αβουλία, što znači bezvoljnost, odsustvo volje. U psihologiji ovaj pojam se koristi da označi bolesno stanje bezvoljnosti, usporenosti ili nemogućnost donošenja i sprovođenja odluka. Klasičan primer abulije je depresija, gde čovek usled osećaja iznemoglosti, neodlučnosti i utučenosti nije sposoban da realno sagleda situaciju i sprovede zdrave i racionalne odluke.

Abulija se definiše kao patološki nedostatak volje koji može biti potpuni ili delimični. Tako da i nedostatak motivacije i ravnodušnost za posledice bilo koje akcije se mogu tretirati kao abulija. Nešto teži oblik abulije jesu psihotični poremećaji poput šizofrenjie gde bezvoljnost prati veoma emotivna reakcija koja dovodi do socijalne i poslovne disfunkcije.

Share.