Antiutopija

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je antiutopija? Koje značenje ima pojam antiutopija?

Antiutopija je ideja o društvu koju karakterišu negativni elementi, koji su u rasponu od ekoloških do političkih i društvenih pitanja.

Sinonim pojma antiutopija je distopija. Takva društva, sa antiutopiskim elementima, predstavljena su obično u književnim radovima i delima pisaca fikcije.

Postoji nekoliko tipova podžanrova antiutopijske literature. Pisci antiutopisti tako na specifičan način obrađuju teme poput životne sredine, religije, politike, tehnologije, socioloških zbivanja uz predviđanja o tome kako će se te oblasti razvijati u budućnosti ( vizionarski pristup ).

Definicija pojma antiutopija sadrži pretpostavke kao što su siromaštvo, totalitarizam, diktatura, ratovi, sukobi, represija…

Slavni i svetski poznati klasici kao prikazi distopijskih društava su roman „1984“, Džordža Orvela, zatim „Vrli novi svet“ koji opisuje eugenički oblikovanomo ljudsko društvo kao i „Farenhajt 451“ gde se opisuje stanje u kome državni vrh spaljuje knjige zbog straha od pojave nezavisnog mišljenja. Na spisku je i „Čelična peta“ Džeka Londona koji je čuveni From opisao kao najraniju modernu distopiju.

Share.