Dveri

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta su dveri? Saznajte tačno značenje navedenog pojma.

Dveri je zastareli naziv za vrata. Ujedno to je i naziv političkog udruženja građana, čiji se stavovi zasnivaju na svetosavskom i srpskom nacionalizmu, evroskepticizmu i antiglobalizmu.

Sigurno ste do sada imali više prilike da se sretnete sa pojmom dveri koji je veoma čest na našim prostorima, naročito u medijima za vreme izbora. Verujem da većina ima predstavu ko su Dveri i kakav je njihov politički pokret. A koliko Vas zna tačno značenje termina dveri?

Etimologija nas upućuje da je sam termin dveri slovenska reč koja se koristi i u ruskom jeziku, a znači vrata. Reč je o zastarelom izrazu koji se više ne upotrebljava na našem prostoru u tom značenju.

Dveri je takođe i naziv udruženja građana čiji se stavovi zasnivaju na svetosavskom i srpskom nacionalizmu, evroskepticizmu i antiglobalizmu. Ovo udruženje građanja je poznato po brojnim humanitarnim akcijama i različitim tribinama koje je organizovalo širom Srbije, Republike Srpske i Crne Gore.

Od 2011-e godine, oni postaju i politička organizacija i to pod nazivom „Pokret za život Srbije“, a samo četiri godine kasnije i zvanično se upisuju u registar političkih organizacija pod nazivom „Srpski pokret Dveri“. Osnivač i predsednik ovog pokreta je Boško Obradović.

Ovaj pokret je na parlamentarnim izborima u Srbiji 2016-te godine, osvojio sedam poslaničkih mesta u Skupštini Srbije.

Za naziv „Dveri“ odlučili su se jer je njihov zaštitni znak Majka Božija Iverska Vratarka, a ujedno pojam dveri simbolično označava vrata raja koja svi pokušavamo da dostignemo.

Share.