Dunđer

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta znači reč dundjer? Ko su bili dundjeri?

Nimari ili radnici na građevini nazivali su se dunđeri.

Novijim generacijama pojam dunđera sigurno nije poznat osim iz književnih likova koji su opisivani kao zidari posebnih vrsta kuća, takozvanih „nabijanica“, te su nazivani dunđerima.

Slično betoniranjem savremenih kuća, nabijanice su se gradile tako što se u drvenu oplatu nabijala zemlja i zidovi se pravili tako i do pola metra debljine. Takve kućice su leti uglavnom hladne, a zimi tople. A premda u nabijanicama nije pravljena izolacija u odnosu na zemlju, zidovi su pri dnu uvek bili vlažni.

Onaj koji zida ovakve kuće naziva se dunđer ili zidar. Ponegde se, kako reč potiče iz turskog rečnika, može naći da je dunđer ujedno i stolar i zidar.

U dunđere se za vreme Turaka išlo iz nužde, jer su dunđerski majstori gradili kako džamije tako i kuće i to najviše u okolini Niša i Vranja. Kasnije po oslobođenju od Turaka za dunđera se peko zanat u Bugarskoj, a 1885. godine i u Beogradu.

Dunđeri su bili uglavnom tzv. crnotravski majstori i bili su poznati do pred kraj i posle završetka Drugog svetskog rata. Tada su bili najpotrebniji jer je bilo popularna grdnja najsloženijih zgrada i objekata u Beogradu, Skoplju i drugim gradovima širom bivše Jugoslavije.

U svakodnevnom govoru danas ako kažemo nekome da je dunđer više ima preneseno značenje u smislu da je neprecizan, laik, nekvalitetan radnik. A to je posledica ne mogućnosti preciznog objašnjenja dunđerskog posla.

Share.