Vertigo

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je vertigo? Saznajte tačno značenje navedenog pojma.

Poremećaj orijentacije koji se manifestuje snažnom iluzijom kretanja u prostoru naziva se vertigo.

Sam pojam vertigo je nešto ređi na našim prostorima, jer se uglavnom koristi sinonim ove reči u svakodnevnoj komunikaciji, te se nemojte čuditi ako se do sada niste sreli sa ovim pojmom i ne znate njegovo značenje.

Etimologija nas upućuje na informaciju da je sam termin vertigo potekao iz latinskog jezika, preciznije od reči vertō, što doslovno znači vrtloženje. Vertigo ili vrtoglavica predstavlja poremećaj orijentacije koji se manifestuje snažnom iluzijom kretanja u prostoru.

Reč je o osećaju okretanja oko glave ili gubitka orijentacije u prostoru, gde se smetnje pogoršavaju opomeranjem glave i menjanjem položaja tela.

Gotovo da nema osobe kojoj se nekada nije makar malo zavrtelo u glavi, te je osetila vertigo. Treba istaći da nije svaki vertigo isti i da sa ovom reči u praksi se opisuje više različitih subjektivnih stanja. Vertigo  se gotovo uvek ne javlja samostalno već često sa glavoboljom, mučninom, preznojavanjem itd.

Treba istaći da česte vertigo ukazuju na ozbiljan zdravstveni problem, često je u pitanju teško zdravstveno stanje i s’ toga je preporuka da ukoliko imate učestele vrtoglavice pod hitno posetite doktora.

Vertigo ili gubitak ravnoteže nastaje usled nemogućnosti mozga da obradi signale koji u njega stižu sa različitih lokacija. On sam po sebi nije bolest, već stanje organizma koje može nastati usled 300 različitih uzroka poput upale vestibularnog nerva, tumora slušnog nerva, poremećaja protoka krvi u mozgu, povrede, prekomernenog naprezanja mišića, napetosti, migrene, anemije, alergije, stresa itd.

Prilikom dignostikovanja ovog stanja učestvuju razni stručnjaci poput otoneurologa, neurologa, fizijatra, neurotraumatologa i neuropedijatra. Njega je teško dijagnostikovati, a samim tim i lečiti.

Kada se osoba žali na vertigo prvo je treba smiriti i staviti u zgodan položaj kako ne bi pala i povredila se. Potom se preporučuje strogo mirovanje, stavljanje hladnih obloga, izbegavanje nikotina, alkohola i kafe i opuštanje mišića u vid određenih masaža glave i vrata.

Ovo neće pomoči ako je reč o vertigu nastalom usled povredi glave, tumora na mozgu i tome slično.

Share.