Valkire

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta su to valkire?

Po nordijskoj mitologiji valkire su lepe ratnice koje sakupljaju najhrabrije ratnike nakon što umru, a same služe Odionu.

Svi ljubitelji Nemačke, posebno njene istorije i mitologije znaju šta su to valkire. Za one druge koji možda nisu upoznati sa značenjem ove reči sledi objašnjenje.

valkire

Pojam valkire potiče iz nordijske mitologija i bukvalno značenje ove reči jeste one koje biraju pale u borbi. Tačnije valkire su lepe ratnice koje služe Bogu Odionu. Smatraju se nižim božanstvima i uglavnom uvek jašu pored Odiona.

Valkire imaju zadatak da pronađu najhrabrije ratnike nakon što umru, tj. njihove duše koje kasnije vode u Vahalu kako bi ih pripremili za konačnu borbu koja sledi.

U nordijskoj mitologijiji opisane su kao jedna vrsta božanstva, koje ima vlast nad životom i smrti. Valkire se najčešće pojavljuju u obliku žena, ali i u obliku vukova, gavrana, jastreba ili pak labuda.

Postoji više valkira, a najpoznatije su Brunhilda (najsurovija od svih), Freja (boginja ljubavi, lepote i rata, po monogima i glavna valkira) i Skuld (najmlađa valkira koja je ujedno i norna).

U legendarnim pesmama valkire su opisane kako plavokose devojke prelepih crta lica i nežnih i belih ruku.

Share.