Vajat

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Vajat, šta je to zapravo? Saznajte tačno značenje navedenog pojma.

Vajat je reč turskog porekla i koristi se da označi manju drvenu kućicu u kojoj su nekada noćivali mladenci.

Pojam vajat karakterističan je za ruralne sredine u kojima je veoma čest i koristi se i dan danas. Za razliku od toga u urbanijim sredinama dosta slabije se upotrebljava, zbog čega veliki broj ljudi nije upoznat sa značenjem ove reči.

Etimologija nas upućuje da je sam pojam vajat potekao iz turskog jezika, preciznije od reči hauat, koja označava mali pomoćni objekat u dvorištu seoske kuće. Reč je o maloj drvenoj kućici koja se ranije nalazila u dvorištu seoskih kuća, a koja je korišćena kao prostorija za život bračnih partnera.

Naime, u njoj su noćivali mladenci nakon venčanja. To je bilo mesto gde su mogi da se izdvoje od svih i sami uživaju u svom braku. Poznato je da su nekada u jednom domaćinstvu boravile i po četiri generacije, a svi zajedno su živeli u istoj kući.

Zato je venčanom paru omogućeno da makar noći provede sam zajedno u vajatu. Iako liče na obične drvene kolibe, vajati su iznutra bili korektno sređeni, sa odgovarajućom opremom i dosta voća i ostalih stvari koji su ovaj prostor činili još lepšim.

Ti vajati nisu imali prozore kako ostatak članova porodice(pre svega se misli na mlađu populaciju), ne bi mogao da ih špijunira. Nakon što mlada ostane u blagoslovenom stanju, bračni par se “seli” u zajedničku kuću gde zajedno sa ostatatkom porodice živi i gaji decu.

Danas, vajati se retko grade. I gde postoji vajat on nema ulogu koju je nekada imao, već se isključivo koristi kao ostava.

Share.