Blokbaster

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Blokbaster, šta je to zapravo? Koje značenje ima navedeni pojam?

Izraz kojim se obeležava neko veoma popularno i uspešno ostvarenje u filmskoj industriji i pozorištu naziva se blokbaster.

U rečniku današnje urbane omladine čućete ovu reč bar nekoliko puta. Pojam blokbaster postao je neizostavan u svakodnevnici većine tinejdžera, te ako želite da se upoznate sa njegovim značenjem, na pravom ste mestu.

Etimologija nas upućuje da je sam termin blokbaster na naše prostore došao posredstvom engleske reči blockbuster, koja predstavlja izraz koji se odnosi na popularno filmsko ostvarenje. Nije baš najjasnije poreklo ove reči, te jedni smatraju da se ono odnosi na redove u kojima ljudi čekaju početak prodaje ulaznica, koje se često prostiru kroz celi blok, a nekad i više.

Drugi pak smatraju da poreklo ove reči leži u uništavanju “busted” bioskopa u okolini, odnosno u određenom bloku. Bilo kako bilo, izraz blokbaster se  prvi put upotrebio za film Stivena Spilberga “Ralje” još 1975-e godine i od tada ima sve veću primenu.

Danas se ovaj termin koristi za filmsko ili pozorišno ostvaranje koje zbog enorme popularnosti dostiže veliki finansijski rezultat, tj. donosi dobru zaradu.

Da bi jedno ostvarenje postalo blokbaster ono mora da se svidi publici, a na to utiču atraktivnost teme, režiser i glumci, budžet uložen u film, marketing, preporuka i dopadljvost filma, publika kojoj je namenjen i istinski kvalitet filma.

Neki od najpoznatijih svetskih blokbastera su “Zvezdani ratovi”, “Transformersi”, “Hari Poter”, “Titanik”, “Avatar”, “Pirati sa Kariba” i mnogi drugi.

Share.