BDP

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je BDP? Da li ste upoznati sa tačnim značenjem navedenog pojma?

BDP ili bruto domaći proizvod je izraz koji predstavlja ukupnu produkciju roba i usluga, ostvarenu u nacionalnoj ekonomiji, bez obzira na vlasništvo.

Svi oni koji gledaju vesti primetili su da se u njima redovno spominje pojam BDP, te da je isti veoma značajan za našu državu. A da li znate koje značenje ima navedeni pojam?

BDP ili bruto domaći proizvod je izraz koji se pre svega koristi u ekonomiji, ali je rasprostranjen i u sličnim naučnim disciplinama. Definiše se kao ukupna produkcija roba i usluga ostvarenih u nacionalnoj ekonomiji, bez obzira na vlasništvo.

To znači da u vrednost BDP-a ulazi vrednost produkcije stranih kompanija u zemlji, ali se isključuje vrednost produkcije domaćih kompanija u inostranstvu.

Jednostavnije rečeno, BDP predstavlja zbir potrošnje stanovništva, investicija, države i razlike između uvoza i izvoza.

Kako se termin BDP i BNP često spominju u medijima, treba razgraničiti ova dva pojma, jer nije reč o pojmovima koji imaju isto značenje.

Za razliku od BDP-a, BNP ili bruto nacionalni proizvod predstavlja ukupnu proizvodnju roba i usluga jedne nacionalne ekonomije u određenom vremenskom periodu po tržišnim cenama. U njega su uključeni svi dohoci domaćih lica u zemlji i inostranstvo.

Kako bi se ocenio životni standard u jednoj zemlji koristi se bruto domaći proizvod per capita, odnosno BDP po glavi stanovnika, koji pokazuje vrednost proizvodnje određenje zemlje stavljenju u odnosu sa brojem stanovnika te zemlje.

Share.