Ahat kamen

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je ahat kamen? Saznajte tačno značenje navednog pojma.

Ahat je vrsta najrasprostranjenijeg dragog kamena koji služi za izradu nakita.

Verovatno ste do sada više puta bili u prilici da čujete za pojam ahat kamen. A da li znate koje je njegovo značenje?

Kao što samo ime kaže, ahat kamen je vrsta dragog kamena koji se može javiti u više različiti boja. Svoje ime dobio je po reči Ahat (Achates) koja predstavlja stari naziv za reku Drilo na Sicliji gde je prvi put pronađen.

Pored Sicilije, ovaj dragi kamen se još može naći i u Rusiji, Brazilu, Češkoj, Urugvaju, Nemačkoj, Indiji i Hrvatskoj.

Obično se nalazi u vulkanskim stenama ili starim lavama koje su stvrdnute i takav ahat ima paralelne linije. Procenjuje se da je reč o jednom od najstarijih vrsta kristala pronađenih na našoj planeti.

Po mohsovoj lestvici tvrdoća ovog kamena iznosi 7 i on se ne otapa u kiselinama, izuzem HF.

Na planeti se mogu naći različite varijacije ahata kamena, a najpoznatiji su svakako plavi, zeleni, crveni i mahovinasti ahat.  Koje god boje da je, ahat kamen je zaista izuzetan zbog čega ima veliku primenu i koristi se za izradu atraktivnog nakita i različitih ukrasnih predmeta.

Brojna su verovanja vezana za ahati kamen, pa tako stari Grci veruju da oni koji ga nose zaštićeni su od mračnih misli i bistro su uma, zbog čega će imati sreće u ljubavi.

Vekovima je upravo ahat kamen nošen kao talisman, a veruje se da on jača samopouzdanje i daje snagu i hrabrost. Mnogi ga koriste kao vid zaštite, naročito mlađe populacije.

Bitno je istaći da veliku primenu ovaj kamen ima i u kristaloterapiji, odnosno lečenju pomoću kristala. On deluje blagotvorno na celi organizam, a pozitivan učinak ima na vid, probavu, jetru, slezine i bubrege.

Takođe, smatra se da on donosi mentalnu i emotivnu stabilnost, te da poboljšava koncentraciju i pamćenje.

Share.