Akutno

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta znači akutno?

Kratak, oštar bol naziva se akutan.

Bol čije lečenje ne trpi odlaganje, a praćeno je otokom, crvenilom i oštrim, kratkotrajnim probadanjima naziva se akutni bol ili akutna upala.

Bolovi se po svojoj prirodi dele na akutne, subakutne i hronične.

Kako bismo pojasnili sam pojam najbolje je krenuti od same reči, tj. njenog porekla. Naime, izraz akutan potiče od latinske reči acus u značenju igla. Zato i ne čudi što se kratak, oštar bol, poput uboda igle naziva akutan.

Akutno

Pod ovim pojmom se podrazumeva nešto oštro, preko, nešto što prisiljava na brzo rešenje. Pojava akutnog bola primorava na hitro preduzimanje lečenja ili terapije.

Pored akutnog postoji subakutna i hronična bol. Hronično je nešto što već traje neko vreme. To je obično blaža ali konstantna i periodična bol, u nekim slučajevima je i neizlečiva pa može trajati ceo život.

Dok je subakutno oboljenje između akutnog i hroničnog. Na primer, subakutna upala je blaža od akutne ali može biti jača od hronične.

Svima je poznato kada odemo kod lekara jer nas nešto, narodski rečeno, “probada” pa ne retko bivamo iskritikovani što nismo došli u ambulantu odmah, još pri javljanju prvog bola. Ta akutna bol nekada može biti znak, upozorenje za neka opasniija oboljenja. Takva su na primer bol u grudima (kao predznak srčanog infarkta) il bol u stomaku (kao znak zapaljenja slepog creva) i tome slično.

Naravno najčešći ali i najblaži oblik akutne boli jeste pri ubodu insekta, opekotini ili posekotini.

Share.