Afera

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je to afera?

Nezgodan i neprijatan događaj naziva se afera.

Izraz afera već dugi niz godina praktično se svakodnevno koristi na našim prostorima. Gotovo da nema osobe koja ne zna šta ovaj pojam znači, a odakle je potekla sama reč kao i to kada je sve možete upotrebljavati pročitajte u narednim redovima.

afera

Reč afera potiče iz francuskog jezika i koristi se u značenju nezgodnog i nesrećnog događaja. Iako se danas afera koristi za zabranjenu ljubavnu vezu (preljuba i slično) ova reč ima mnogo šire značenje od toga.

Afera ustvari predstavlja svaki nemoralni događaj koji kod određene osobe izaziva ili bi trebao da izazove veoma neugodan osećaj. Afera može označiti i neki spor odnosno sukob između dve stranke sa suprotnim mišljenjima.  Ovaj pojam možemo koristiti i u značenju krupnog i značajnog događaja, neke velike poslovne parnice ili bilo koje druge sporne stvari ili zamršenog događaja.

Danas sve češće afera se upotrebljava za velike političke sukobe i malverzacije. U ovom kontekstu afera označava veliki sukob neistomišljenika, lopovluk, takozvane mutne poslove i svaki skandal koji na bilo koji način zatalasva javnost.

Share.