Alkaloza

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Alkaloza, šta je to zapravo? Da li ste upoznati sa tačnim značenjem i definicijom ovog pojma?

Smanjenje kiselosti u organizmu naziva se alkaloza.

Pojam alkaloza je uglavnom prisutan u medicini i srodnim naučnim disciplinama, dok su šanse da čujete ovu reč u svakodnevnoj komunikaciji veoma male. Ipak u slučaju da ste čuli za ovaj pojam i zanima Vas njegovo značenje, sledi kratko objašnjenje.

Alkaloza je termin koji se u medicini koristi da označi smanjenje kiselosti u organizmu. Po definiciji, alkaloza predstavlja poremečaj acidobaznog statusa u kojima je koncentracija vodonikovih jona smanjena, što za posledicu ima povećanje pH vrednosti.

Alkaloza nastaje usled gubitka većih količina kiselina iz želuca, viška mineralokortikoida, Cushingovog sinroma ili zbog veće primene alkalija. Dijagnostikuje se na osnovu anamneze bolestnika i nalaza povišenja bikarbonata i pH vrednosti krvi.

Simptomi ovog medicinskog stanja su poremećaj svesti, slabost u mišićima, grćevi, snižen krvni pritisak, srčane aritmije, hipoventilacija i sniženje jonizovanog kalcijuma.

Lečenje je veoma jednostavno, a ono se ogleda u otklanjanju uzroka koji je doveo do nastanka alkaloze, odnosno do zaustavljanja povraćanja, prestanka upotrebe diuretika i do povećanja krvnog pritiska.

Share.