Reketiranje

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je reketiranje? Saznajte tačno značenje navedenog pojma.

Kriminalna aktivnost koja se sastoji u naplaćivanju različitih kazni osobama u mestu koje kontroliše mafija, naziva se reketiranje.

U medijima se sve češće spominje pojam reketiranje koji ima veliku primenu na našim prostorima. Kako u medijima, prisutan je i u svakodnevnoj komunikaciji na našim prostorima naročito ako je razgovor o politici ili kriminalu u opticaju. A da li znate koje je značenje pojma reketiranje?

Reketiranje je američki izraz koji je počeo da se koristi 30-ih godina u SAD-u kada su mafijaši iznuđivali novac od pojedinaca ili grupe ljudi, a za uzvrat im garantovali neometano obavljanje ekonomske aktivnosti ili fizičku bezbednost.

Reketiranje ili reket kako se još uvek koristi predstavlja kriminalnu aktivnost koja se sastoji u naplaćivanju različitih kazni osobama u mestu koje kontroliše određena banda. Reč je o organizovanom kriminalu, gde osoba mora da plati „pružanje zaštite“ odnosno da da bandi novčana sredstva kako im oni ne bi ugrozili posao, uništili inventar, pa čak i oduzeli život ili naneli neku fizičku povredu.

Osobe koje se bave reketiranjem nazivaju se reketaši.

Share.