Rektum

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Rektum

Svesni smo činjenice da prekovremeni rad na poslu, posebno onaj u sedećem položaju, stvara mnogobrojne probleme. Nučnici su utvrdili da je od svih položaja čovekovog tela (horizontalnog ili vertikalnog) sedeći stav najneprirodniji.

S obzirom da se oboljenja rektuma ne javljaju samo od sedenja, današnja populacija najviše pati od oboljenja rektuma, kao što su hemoroidi, fisure ili fistule, ona opasnija da ne pominjemo. U svakom slučaju, gotovo jedna trećina svih odraslih osoba u nekom periodu svog života ima ovakve vrste zdravstvenih problema.

Prema definiciji, rektum ili pravo crevo je deo debelog creva koji se proteže od anusa naviše od jedanaest do četrnaest santimetara.

Sama reč rektum je latinska pozajmica od izraza rectum intestinum, predstavlja završni deo debelog creva koji završava anusom.

Medicinskim rečnikom opisaćemo najčešći problem kod normalnog funkcionisanja debelog creva, a to je zatvor ili konstipacija, u čemu rektum ima jednu od bitnih “uloga”.

Pomenuli smo da je pri završetku ravnog creva (koje je kod ljudi dugo oko 12 cm) proširenje, odnosno ampula rektuma.
Premda se pre pražnjenja creva zidovi rektuma šire punjenjem davajući (preko receptora koji se nalaze na zidu creva) osećaj potrebe za defeciranjem, ukoliko dođe do vraćanja sadržaja u debelo crevo apsorbuje se voda, nakon čega feces postaje tvrđi i tako stvara konstipaciju (zatvor).

Share.

Leave A Reply