Rinfuza

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Rinfuza

Šta je to rinfuza?

Rinfuza predstavlja utovar robe u kojem se roba nalazi u rasutom stanju bez bilo kakvih omota, džakova, sanduka i slično.

Prateći vesti, a i u svakodnevnom govoru veoma često susrećemo se sa pojmom rinfuza. Za sve one kojima možda nije baš najjasnije šta ova reč znači sledi objašnjenje.

Po etimologiji reč rinfuza nastala je od italijanske reči alla rinfusa u značenju  na gomili. Rinfuza predstavlja takav utovar  i trasport robe gde se ona nalazi u rasutom stanju, tj. roba nije spakovana u džakove, sanduke, omote i bilo šta slično. Primer za to bio bi transport uglja, žita, kukuruza i velikog broja žitarica koje se mogu kupiti u zdravoj hrani.

Pored navedene rinfuzna roba je i začin, brašno, mahunarke, sušeno voće i povrće, keks, orašasto voće i slično. Proizvodi koji se lako kvare nisu pogodni za rinfuzan prenos i to su uglavnom sve vrste mlečnih proizvoda, jaja, sve vrste mesa i slično.

Bitno je izdvojiti da rinfuzna roba ima dosta pogodnosti, a jedna od njih jeste i kupovina na meru. Zahvaljujući tome kupac može da kupi sebi tačnu količino date robe. Rifuzna roba je i dosta jeftinija jer u cenu koštanja nisu uračunati troškovi ambalaže, odnosno pakovanja. Ova roba sadrži manje aditiva i konzervansa što je idealno za one ljude koji pate od alergija ili su osetljivi na ove dodatke u ishrani.

Ipak rinfuzna roba ima i neke mane, a najveća od svih jeste kontaminacija. Naime ova hrana može veoma lako da se kontamira, odnosno postoji velika mogućnost da spoljni elementi poput prljavštine, prašine, insekticida i slično dospeju  u hranu. Zbog toga je neophodna stalna hemijska i mikrobiološka kontrola ispravnosti namirnica hrane.

Share.