Reporter

0

Šta je to reporter?

Izvestilac, odnosno sakupljač i donosilac vesti naziva se reporter.

Svi mi smo do sada bezbroj puta čuli za izraz reporter i gotovo da nema osobe koja ne zna šta znači reporter. Ipak za sve oni koji žele da saznaju više o samom poreklu reči, sledi objašnjenje.

reporter

Ako posmatramo etimologiju, videćemo da je pojam reporter u naš jezik stigao iz engleskog. Ovo je relativno novi izraz koji ima značenje izveštioca.

U užem smislu reporter jeste osoba koja uživo prenosi vesti, dok u širem smislu reporter jeste sakupljač i donosilac vesti bilo da to radi direktnim prenosom sa lica mesta, ili pak pismeno nakon određenog vremena.

Obično kada kažemo reporter – mi mislimo na značenje koje ovaj pojam ima u užem smislu, te reporter jeste osoba koja nam saopštava reportaže sa lica mesta. Sigurno ovo je veoma zahtevan i težak posao, jer pored ogromne koncetracije koju reporter mora posedovati, on mora biti imun na pritisak auditorija, objektivan i dobro informisan.

Reporterova profesija zahteva da on najpre prikupi sve potrebne informacije, koje moraju biti istinite, te da ih takve prenese do osoba koje ga slušaju.


Click Here To Join Native Media
Share.

Leave A Reply