Reporter

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je to reporter?

Izvestilac, odnosno sakupljač i donosilac vesti naziva se reporter.

Svi mi smo do sada bezbroj puta čuli za izraz reporter i gotovo da nema osobe koja ne zna šta znači reporter. Ipak za sve oni koji žele da saznaju više o samom poreklu reči, sledi objašnjenje.

reporter

Ako posmatramo etimologiju, videćemo da je pojam reporter u naš jezik stigao iz engleskog. Ovo je relativno novi izraz koji ima značenje izveštioca.

U užem smislu reporter jeste osoba koja uživo prenosi vesti, dok u širem smislu reporter jeste sakupljač i donosilac vesti bilo da to radi direktnim prenosom sa lica mesta, ili pak pismeno nakon određenog vremena.

Obično kada kažemo reporter – mi mislimo na značenje koje ovaj pojam ima u užem smislu, te reporter jeste osoba koja nam saopštava reportaže sa lica mesta. Sigurno ovo je veoma zahtevan i težak posao, jer pored ogromne koncetracije koju reporter mora posedovati, on mora biti imun na pritisak auditorija, objektivan i dobro informisan.

Reporterova profesija zahteva da on najpre prikupi sve potrebne informacije, koje moraju biti istinite, te da ih takve prenese do osoba koje ga slušaju.

Share.