Epigeneza

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je epigeneza? Saznajte tačno značenje navedenog pojma.

Shvatanje po kome se razvoj organskog sveta zasniva na obrazovanju organske klice kao novog proizvoda naziva se epigeneza.

Iako se pojam epigeneza na nasim prostorima u svakodnevnoj komunikaciji retko spominje, jos ređe upotrebljava nije na odmet da znate njegovo značenje.

Etimologija nas uči da je sam termin epigeneza potekao iz grčkog jezika, preciznije od reči epigenesis u značenju “rodim se posle”, “stvaram se (nastajem) posle”. Epigeneza je termin koji se koristi da označi shvatanje po kojem se razvoj organskog sveta zasniva na obrazovanju organske klice kao novog proizvoda.

Reč je o  terminu koji se pre svega koristi u biologiji i sličnim naučnim disciplinama kako bi označio teoriju po kojoj se svaki organizam razvija iz neodređene mase jajete i da mu je potrebno više od jednog stupnja, kako bi se razvio u potpunosti.

Drugim rečima, epigeneza je teroija po kojoj se zametak razvija strukturno iz jednolične jajne stanice, a njegovi organski sistemi naknadno nastaju. Ova teorija je suprotna teoriji preformacija, po kojoj su u jajetu sadržani svi organi buduće životinje, samo u dosta manji (minijaturni).

Share.