Epifenomen

0

Epifenomen

Značenje reči epifenomen

Specifičan prateći fenomen naziva se epifenomen.

Odavno se može reći, što naravno nije za pohvalu, da nasilje nije više epifenomen epohe, već da je duboko u duhu vremena i javlja se svakodnevno.

Etimologija nas upućuje na koren ovog izraza navodeći grčku reč epiphaino koja znači pojavljujem se posle. U prevodu epifenomen se koriti kao sinonim za pojavu koja ide kao pratilja važnijih procesa, zbivanja, kao što je svest ili psihičke pojave.

U medicine se ovaj pojam koristi ili kao neka uzgredna, sporedna pojava kod neke bolesti ili metaforički za objašnjavanje određenih stanja, zdravstvene situacije pacijenta. Na primer, konstatacija da povećan rizik od kancera dojke uzrokuju antibiotici predstavlja jedan epifenomen. Nije reč o antibiotiku i da on izaziva ovu vrstu kancera, već da pri upotrebi određene vrste antiobiotika postoji mogućnost pojave specijalne bakterijske infekcije. Slikovito rečeno ako je infekcija koren drveta, a stablo je upaljen proces, onda se kancer i antibiotik javljaju kao dve grane iz stabla.

Psihologija i filozofija takođe upotrebljavaju ovaj pojam i to kroz teoriju svesti. Tako prema epifenomenalizmu kao idejnom pravcu, svest se javlja kao propratna pojava uz osnovne fiziološke procese. Na primer, snovi se mgu tumačiti kao epifenomen bioloških procesa u mozgu za vreme spavanja.

Epifenomenalizam, kao teorija unutar takozvane filozofije uma kaže da su mentalni procesi prouzrokovani fizičkim aktivnostima u mozgu. Tačnije predstavlja pojavu bez vlastite snage koja može na bilo šta uticati.


Share.

Leave A Reply