Endirfin

Pinterest LinkedIn Tumblr +

endrofin

Šta znači endorfin?

Endorfin predstava neurotransmiter koji se proizvodi u mozgu, a koji smanjuje bol.

Reč endorfin se često spominje u našim medijima zbog čega veliki broj ljudi zna koje je značenje ove reči. Ipak ako se nalazite među onim ljudima koji nisu sigurni u njegovo značenje sledi kratko objašnjenje. Po definiciji endorfini predstavljaju vrstu enzima i neuroprenosnika koji nastaju u hipotalamusu. Veoma su slični opijatima, a zvanično su biohemijska jedinjenja porodica peptidi.

Prvi put endorfin je otkriven 1975-te godine od strane nezavisne grupe istraživača i tada je započeto istraživanje kako najlakše i najbrže osloboditi endrofin. Poznati su po tome što izazivaju euforiju, a u medijima se još nazivaju i hormoni sreće. Poznato je da morfijum, heroin, kokain i slični narkotitici brzo i lako oslobađaju endrofin. Njega je moguće osloboditi i na sledeće načine: vođenjem ljubavi, akupulturom, vežbanjem, jedenjem ljuith papričica, čokoladom, smehom i td.

Etimološki posmatrano reč endorfin vodi poreklo od reči endogeno što znači da je proizvedeno od strane samog organizma i reči morfin koja poredstavlja opijate koji deluje na određene receptore. Shodno tome možemo zaključiti da su endorfini hormoni koje proizvodi samo telo u određenim uslovima, uz efekte slične morfinu. Prilikom oslobađanja endorfina osoba ima ima osećaj zadovoljstva i dobrostanja, t.j blagostanja zbog čega danas češće u medijima čujemo njegov drugi naziv – hormon sreće.  Pored ovog poznat je i pod imenom hormon privrženosti .

Share.