Parafin

0

Parafin, šta je to zapravo? Saznajte tačno značenje navedenog pojma.

Mineralno ulje dobijeno preradom nafte naziva se parafin.

Sve češće u novinama možemo pročitati da proizvodi koji sadrže parafin nisu dobri za našu kožu ili pak da višak parafina u određenim kozmetičkim proizvodima može dovesti do trajnih posledica ne samo na  kožu već  na celo telo osobe. A da li znate šta je zapravo parafin? Koje značenje ima ovaj pojam? I da li je upotreba parafina štetna?

Etimologija nas uči da je pojam parafin na naše prostore došao posredstvom francuske reči paraffine, iako je sama reč latinskog porekla. Naime, parafin potiče od latinske reči parum affinis, što znači slabo poveziv.

Najjednostavnije rečeno, parafin predstavlja mineralno ulje koje je dobijeno preradom nafte i ima široku primenu svuda u svetu.

Parafin se dobija iz frakcija vakumske destilacije nakon atmosferske destilacije nafte koja se vrši iznad 400 °C. Postepenim hlađenjem tih frakcija izlučuje se parafinski vosak, koji se dalje filtira i odvaja.

Iz njega se mogu dobiti tri vrste parafina: vosak, cerezin i vazelin. Parafinski vosak služi kao sastojak mazivnih ulja. Čisto bele je boje, lako se može oblikovati, dosta je jeftiniji od prirodnog voska, zbog čega ima veliku primenu u izradi sveća.

Ipan nama najznačajnija primena jeste ona koju parafin ima u kozmetici. Naime, on je sastavni deo velikog broja krema, voskova za depilaciju, zaštitnih ulja itd.

Pored toga što parafin štiti kožu od spoljnih faktora, on pomaže da koža ostaje hidrirana (sporije gubi vlažnost). Zbog pozivitnih svojstva koje ima primenjuje se i u kozmetici za bebe i malu decu.

I pored toga, godinama se priča o štetnosti parafina. Kako on predstavlja jedan od naftnih derivata, mnogi smatraju da je kancerogen i da može izazvati brojne alergijske reakcije.

Istraživanja su pokazala da je svakako mnogo bolje koristiti prirodno ulje (kokosovo, maslinovo) od parafina, ali kako je isti pročišćen, on ne samo da ne sadrži nijednu kancerogenu supstancu, nego ne sadrži nijednu hranljivu supstancu koja je neophodna našoj koži.


Share.

Leave A Reply

error: Sadržaj je zaštićen !!