Dekonstrukcija

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je dekonstrukcija? Da li znate koje je tačno značenje navedenog pojma?

Dekonstrukcija predstavlja sistem analize i kritike koji otkriva razlike između strukture i osnove značenja subjekata.

Iako se danas pojam dekonstrukcija vezuje uglavnom za arhitekturu, prethodnik godina ovaj pojam bio je značajan za brojne druge naučne discipline poput lingvistike, književnosti, umetnosti itd.

Većina će sigurno pri samom pomenu ovog pojma pomisliti da je reč o nekom razaranju, poništenju ili destrukciju nečega, što je potpuno pogrešno, jer dekonstrukcija ima sasvim drugačije značenje.

Najopštije posmatrano dekonstrukcija predstavlja sistem analize i kritike koja otkriva razlike između strukture i osnove značenja subjekata. Reč je o filozofskoj disciplini koja se javlja u mnogo različitih oblasti nauke.

Sa terminom dekonstrukcija prvi put se srećemo u književnosti. Naime, ovaj termin kreće da upotrebljava francuski filozof Žak Derida u svojim analizama zapadnih filozofa. On prvi i objašnjava značenje pojma dekonstrukcija i detaljno ga razrađuje.

Kako se književno delo ne može posmatrati kao proizvod rada jednog pisca, već kao rezultat konflikata unutar jedne kulturne sredina, dekonstrukcija dela podrazumevala bi prikazivanje više mišljenja i značenja koji su često u uzajamnom konfliktu. Primenom ove vrste analize u delima se upoređuju binarne suprotnosti i prikazuje se na koji način one mogu biti izmešane i da je nemoguće u potpunosti ih odvojiti jednu od druge.

Share.