Stigmatizacija

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je stigmatizacija? Šta znači stigmatizirati pojedinca ili određenu grupu?

U svom najopštijem značenju pojam stigmatizacija se odnosi na žigosanje, udaranje žiga, odnosno na obeležavanje.

Pojam stigmatizacija se koristi u različitim društvenim sferama zbog čega nije na odmet da znate njegovo značenje.

Etimološki posmatrano koreni reči stigmatizacija potiču iz antičkog grčkog jezika, tačnije od reči stigma (grč. stigmatos) koja se u to vreme koristila da označi ljude koji su govorili drugačijm jezikom od njihovog. Grci su smatrali da su svi koji ne govore njihovim jezikom varvari, divljaci, odnosno necivilizovani ljudi, te su koristili pojam stigma kako bi ih etiketirali (označili).

Vremenom pojam stigma korišćen je da označi znak na telu (žig) koji je nanošen usijanim gvožđem i to obično na tela izdajnika ili zločinaca. U savremenom svetu pojam stigmatizacija kreće da se koristi za bilo kakvo obelažvanje i izopštavanje pojedinaca ili grupa koji se po nečemu razlikuju od “normalnog” standarda.

Na našim prostorima uglavnom se stigmatiziraju određene grupe ljudi koje bilo etnički, verski ili po nekom drugom standardu ne odgovaraju pravilima i normama koje je postavila većina.

U prenesenom značenju termin stigmatizacija koristi se da označi ljagu, sramotu, ruglo, te se u tom kontekstu ovaj termin koristi da označi sve one koji su na neki način osramotili određenog pojedinca, porodicu ili društvenu grupu.

U psihologiji se ovaj pojam koristi da označi stanje slično stanjima hipnotiziranih histeričnih osoba, gde se na telu obolelih osoba pojavljuju Hristove rane i žigovi.

Društvena stigmatizacija se odnosi na ekstremno nezadovoljstvo pojedinca ili grupe na socijalno karakterističnim osnovama koje su uočene i služe da bi se razlikovali od ostalih članova društva. Ona može rezultirati opažanjem i osuđivanjem mentalnih poremećaja, invalideteta, seksualne orijentacije, obrazovanja, nacionalnosti, prestiža, klase, religije itd.

Share.