Stihija

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je stihija? Šta znači kada čujemo da je “posredi neka stihija”?

Pojam stihija ima osnovno sledeće značenje: sila prirode, nepogoda.

Osim toga, reč stihija može označavati buru, oluju, poplave, požare i razne druge nepogode. Dogadjaj koji se omakao kontroli takođe se naziva  “stihijom”.

Navedena značenja se u komunikaciji koriste u bližoj prošlosti. Izvorno značenje te reči zapravo je: ono što je osnovno, elemenat, pratvar, esencija, slovo…

Reč stihija dolazi iz grčkog jezika (stoiheion). Koju ju je koristio Empedokle koji stihije opisuje večnim. “Stihije naime ne postaju i ne nastaju, već se spajaju u jedino i razdvajaju se iz jedinstva”. Stihija je za stare Grke označavala nešto neuništivo i postojano.

Taj koren reči sa izvornim značenjem došao je i do naših krajeva. Srbi tako, posebno nekada u narodnim pesmama, za Beograd kažu da je “stojni”, a to upravo znači da je stalan, neuništiv, postojan, da je prapočetak…

Iz korena reči stihija, nastajala su i imena in eke filozofske škole,  pa se tako jedan lik iz grčkog mita zove upravo Stihij. Njegove osobine su naravno : glavni, hrabar, stamen. U našem jeziku, tu se može naći sličnost sa korenom reči od koje su nastala imena Stojan i Stoja.

Škola stoika je nazvana tako jer su pripadnici tadašnje grupe znalaca sebe smatrali stamenim i konstantnim.

Share.