Ruminacija

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ruminacija, šta je to zapravo? Da li ste upoznati sa svim značenjima koje ovaj pojam ima?

Ruminacija označava preživanje, odnosno ponovno žvakanje već progutane hrane.

Ako znate šta znači pojam ruminacija, svaka Vam čast! Naime, iako je ovaj pojam prisutan na našim prostorima, veoma retko se upotrebljava u svakodnevnoj komunikaciji zbog čega veliki broj ljudi nije upoznat sa njegovim značenjem.

Ruminacija je pojam koji nam dolazi iz latinsog jezika i čiji doslovan prevod jeste preživanje. Kao što većina zna preživanje jeste faza probave kod preživara. Oni hranu najpre progutaju kako bi se omekšala u želudcu, a potom se hrana vraća u usta, gde dolazi do ponovnog žvakanja. Upravo taj proces ponovnog žvakanja naziva se preživanje.

Po definiciji, ruminacija predstavlja vraćanje manje količine hrane iz želudca u usta, a obično se dešava da se ta hrana ponovo žvaće i guta.

Iako se ruminacija obično viđa kod beba i manje dece, moguće je videti je i kod odraslih. Obično do nje dolazi 15 do 30 minuta nakon konzumiranja hrane.

Dijagnoza ovog poremećaja se može postaviti samo posmatranjem, a lečenje zavisi od više različitih faktora. U praksi je da se ruminacija leči bihevioralnom terapijom ili odlaskom kod psihijatra, dok lekovi kod ove vrste poremećaja ne pomažu.

U psihologiji, ruminacija predstavlja termin koji označava neprekidnu okupaciju i održavanje negativnih misi u svesti. Ona pomaže održavanju depresije, te zaustavljanje ruminacije predstavlja važan stepenik u smanjenju depresije.

Share.