Rezolucija

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta znači pojam rezolucija? Šta je politička rezolucija a šta rezolucija monitora?

Jasno je da je ovaj pojam mnogoznačan i da se koristi u različitom kontekstu.

Pojam rezolucija se tako može odnositi na logiku kao nauku, gde označava pravilo zaključka u procesu automatskog dokazivanja teorema.

Rezolucija u pravnoj terminologiji ima značenje koje upućuje na pismeni predlog koji je prihvaćen od strane nekog savetodavnog tela.

Rezolucija takođe može biti rezolucija slike, ekrana, potom – optička rezolucija, spektralna rezolucija… U matematici, pojam rezolucija se koristi da označi niz u homologičnoj algebra dok se izraz rezolucija singulaiteta primenjuje u algebarskoj geometriji.

U politikologiji i javnom životu, rezolucijom se smatra zaključak u pismenoj formi, odluka ili rešenje koje je doneto na određenoj skupštini ili saboru ili pak kongresu. U tom dokumentu se definišu mišljenja, raspoloženja, namere, zahtevi, rešenost ili odlučnost. Tako su na primer Ujedinjene Nacije donele Rezoluciju 1244 kojoj se definiše status Kosova i Metohije od strane međunarodne zajednice.

Rezolucija kao mera za oštrinu slike

U informatici i kibernetici, rezolucija je mera kojom se definiše kvalitet odnosno oštrina neke slike. Rezolucija pruža brojnost elemenata po jednom inču – kao što su pikseli ili daje broj tačaka koje proizvodi laserski štampač.

Više piksela znači – bolji kvalitet fotografije. U ovom smislu, rezolucija se odnosi i na spektar boja koje se na slici prikazaju u jednom trenutku.

Share.