Plezir

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je plezir? Saznajte tačno značenje navedenog pojma.

Plezir je pojam koji označava zadovoljstvo, uživanje, zabavu, prijatnost.

Poslednjih godina sve češće smo u prilici da čujemo za pojam plezir, a verujem da većina ljudi nije sigurna šta bi zapravo ova reč treba da znači. Ono što je posebno zanimljivo to je etimologija ove reči.

Naime, etimologija nas uči da je termin plezir na naše prostore došao od francuskog mom plaisir što znači moje uživanje. Naravno sam izgovor ove reči ne glasi plezir kao što većina zna, već pležur.

Razlog za nešto drugačiji izgovor ove reči leži u čuvenoj komediji Jovana Sterije Popovića „Pokondirena tikva“ u kojem je ismejana glavna junakinja Fema koja nastoji da se na sve moguće načine probije u visoke društvene krugove. Pa tako, ona često koristi pojmove čije značenje ne zna, a strano joj nije ni pogrešno izgovaranje stranih reči.

Jedna od tih reči jeste i termin plezir koji je glavna junakinja upravo ovako izgovorila, a koji se baš u ovom obliku počeo sve češće koristi na našim prostorima i to da označi neko zadovoljtvo, uživanje, zabavu, nešto što nam pruža osećaj prijatnosti i udobnosti.

Share.