Prototip

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Prototip

Bez obzira da li je u pitanju model novije ili složenije verzije delova hardvera ili softvera ili se radi o nekom prvom, originalnom proizvodu, u oba slučaja reč je prototipu.

Pojam prototip potiče od grčke reči protos, tipos u značenju prvi otisak, pa se kod nas ovaj izraz usadio kao sinonim za prauzrok, prvu, prasliku nečega, te prvi otisak, uzor, pa čak i u značenju ugled ili obrazac.

U proizvodnji prototipom se nazivaju predserijski proizvodi koji su namenjeni za ispitivanje i testiranje pre stavljanja u serijsku proizvodnju. U suštini prototip ne mora odgovarati gotovom serijskom proizvodu, on mu služi kao osnova po kojoj se pravi.

Na primer, uzmimo pravljenja “Airbag” jastuka koji su ugrađeni u volan automobila radi bezbednosti vozača i suvozača (tzv. vazdušni jastuk). Prototip ovih jastuka zasnovani su na vazdušnom punjenju dok se serijiski proizvodi pune eksplozivnim malim kapsulama, koje kada eksplodiraju sagorevanjem gasa pune jastuk. To se pokazalo kao mnogo brža metoda punjenja jastuka od vazdušne. Takođe, visoka temperatura pri eksploziji plina mogu da oprže lice vozača ili suvozača.

Pri pravljenju prototipa kako još ne postoji plan za serijsku proizvodnju, pa su uvek skuplji od serijskih proizvoda. Danas se sve više pravljenje prototipa zamenjuje računarskim simulacijama tako da je prvi, gotovi seriski proizvod ustvari prototip i dosta je skuplji od ostalih iste vrste.

Share.

Leave A Reply