Sujeverje

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je sujeverje? Koje je tačno značenje ovog pojma? Šta znači kada kažemo da je neko sujeveran?

Sujeverje predstavja kvazireligijska i nerazumna verovanja da su zbivanja u budućnosti uzrokovana određenim magijskim radnjama.

Pa čak iako niste sujeverni, ne možete da osporite koliko moć verovanje u natprirodne sile ima među ljudima. Interesantno je da postoje brojna sujeverja koja se razlikuju od naroda do naroda. Neka su smešna, neka su zanimljiva, neka su logična, a neka veoma čudna.

Sam pojam sujeverje na naše prostore došao je iz ruskog jezika. Najjednostavnije rečeno sujeverje ima značenje praznoverja. Reč je o verovanju u natprirodne sile, u zle duhove, sudbinu, odosno verovanje da postoji tačno određeno vreme u koje se nešto sme, a nešto ne sme radi.

Po definiciji, sujeverje predstavlja kvazireligijska i nerazumna verovanja da su zbivanja u budućnosti uzrokovana određenim magijskim radnjama, bez logičkog uzročno-posledičnog odnosa između činjenja tih radnji i događaja u budućnosti.

Zaista ima mnogo sujeverja koja se uglavnom razlikuju od naroda do naroda. U našem jeziku postoji veliki broj različitih sujeverja, od kojih neka spadaju u tradicionalnu kulturu našeg naroda. Naravno, ima i onih sujeverja koje delimo sa nekim drugim narodima, ali ima i onih koji su svojstveni samo nama.

Neka od najpoznatijih srpskih sujeverja su:

  • “Kada neko krene iz kuće na razgovor za posao ili ispit, za njime se posipa voda kako bi dobro prošao.”
  • “Kada crna mačka pređe nekome preko puta, taj se treba vratiti par koraka unazad, jer crna mačka donosi nesreću. On nikako ne bi smeo da preseca svojim kretanjem put kojim je prošla mačka.”
  • “Devojka koja prva uhvati bidermajer koji mlada baca neudatim devojkama, prva će se udati od prisutnih.”
  • “Razbijanje ogledala ili gledanje nečijeg odraza u ogledalu smatra se da donosi nesreću u sledećih sedam godina.”
  • “Neoženjeni ljudi i neudate žene ne bi trebalo da sede u uglu stola, inače se neće oženiti, odnosno udati.”
  • “Ako te svrbi levi dlan – dobićeš pare, a ako te svrbi desni dlan – dačeš pare.”
Share.