Anemija

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je anemija? Šta znači kada kažemo da je neko anemičan?

Stanje nedostatka crvenih krvnih zrnaca naziva se anemija.

Verovatno ste do sada bili u prilici da čujete da je neka osoba anemična ili pak da boluje od anemije, a da li znate koje je pravo značenje pojma anemija?

Anemija je malokrvnost, odnosto stanje nedostatka crvenih krvnih zrnaca. Reč je o bolesti modernog društva, koja predstavlja najučestali krvni poremećaj kod ljudi od kojeg boluje gotovo 10% svetske populacije.

Etimološki posmatrano sam pojam anemija potekao je od grčke reči ἀναıμία, što znači nedostatak krvi, odnosno malokrvnost. Po definiciji, anemija predstavlja stanje koje se razvija zbog nedostataka crvenih krvnih zrnaca, odnosno zbog smanjenje kocentracije hemoglobina koji se nalazi u njima.

Iako mnogi misle da anemija nije ozbiljna bolest, ona ima jak uticaj na život obolelih osoba i u nekim slučajevima može dovesti do smrti. Anemija se obično dobija usled gubitka krvi, neželjinh dejstava lekova, neodgovarajuće ishrane koja dovodi do nedostatka gvožđa i vitamina, ali i zbog brojnih oboljenja u telu (oboljenje bubrega, krvotvornih ograna, jetre, zglobova…).

Kao što mnogi znaju krv se satoji od tri vrste ćelija, crvenih i belih krvnih zrnaca i krvnih pločica koje cirkulišu krvotokom. Kada se u jednom organizmu pojavi anemija, to znači da mali broj crvenih krvnih zrnaca sadrži manje hemoglobina, zbog čega je dostava kiseonika smanjena.

Manje kiseonika u mozgu, mišićima ili pak srcu dovodi do brojnih mentalnih i fizičkih slabosti kod obolelih. Između ostalog, tada srce radi brže kako bi nadoknadilo manjak kiseonika u krvi.

Najpre se pojavljuju simptomi kao što su pospanost, slabost, vrtoglavica ili bol u glavi, bledilo, tuga i depresija, poremećaj sna i osećaj hladnoće u rukama i nogama. Kasnije, ako se bolesti ne leči dolazi do jakih bolova u grudima, angine, vrtoglavice i nesvestice.

Izradom krvne slike doktor dijagnostikuje ovo oblenje, a njegovo lečenje zavisiće od težine anemije, kao i od uzroka zbog kojih je nastala. U slučaju da je anemija blagog stepena može se lečiti samo ubacivanjem suplemenata u ishranu i korigovanjem ishrane.

U slučaju da anemija nastane zbog naglog gubitka krvi koji može biti posledica povrede, najpre se vrši hospitalizacija pacijenta, a potom i transfuzija krvi kako bi što pre nadoknadio izgubljenu količinu krvi.

Share.