Antropogeno

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Antropogeno

Šta znači antropogeno?

Antropogeno je izraz koji se upotrebljava za razvijanje čovečanstva, odnosno za ona delovanja koja su nastala od strane ljudske ruke.

Etnološki posmatrano antropogeno je pridev izveden od imenice antropologija  koja je grčkog porekla. Nastala je od grčkih reči άνθρωπος – antropos u značenju čovek i λoγοs – logos u značenju nauka. Najšire posmatrano antropologija predstavlja sve discipline koje proučavaju ljudska društva iz biološke, društvene i lingvističke perspektive. Antroplogija je nauka koja se bavi razvojem čovečanstva i svim njegovim dimenzijama. Jedna od glavnih karakteristika ove nauke jeste uloga koju ona ima u poređenju različitih kultura. Antropologija se slabije pazira na pojedinca, i istraživanja koja ona sprovodi se uglavnom vezuju za grupe ili društva.

Shodno tome antropogeno je izraz koji se upotrebljava kada želimo da izrazimo nešto vezano za čovečanstvo, obično nešto što je uticalo na razvijanje čovečanstva. Antropogeni procesi bili bi svi oni procesi koji su zaslužni za oblikovanje reljefa ali isključivo delovanjem čoveka. Antropogeno jeste sve ono što je vezano za ljudsko delovanje. Prema tome antropogeno tlo  bilo bi ono koje je nastalo ljudskim delovanjem, antopogeno globalno zagrevanje jeste one koje je nastalo zbog faktora na koje su uticali ljudi i slično.

Share.