Korektnost

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Šta je korektnost i kakvo značenje ima ta osobina?

Korektnost je karakteristika čoveka ili grupe ljudi i označava fer i pošten odnos prema drugima.

Postoje različite vrste korektnosti odnosno korektnih odnosa.

Politička korektnost ili skraćeno PC (political correctness) je pojam koji podrazumeva izbegavanje ponašanja ili upotrebe izraza koji predstavljaju ili se mogu protumačiti kao vređanje ili omalovažanje određene grupe u društvu a posebno manjine.

Manjine su često predmet ugnjetavanja, tlačenja i netolerancije u nekom društvu pa tako postaju etiketirane i kao drugorazredne.

Sam izraz – politička korektost,  prva je počela da koristi Nova levica u Sjedinjenim Američkim Državama 80tih godina prošlog veka, odakle se proširila na američke univerzitete. Ipak, ubrzo se počela primenjivati u drugom, ironičnom obliku, pa i pežorativnom i to najčešće u desničarskim konzervativnim krugovima.

Ipak, u svakodnevnom životu, korektnost možemo očekivati od svog šefa kada nam da slobodan dan bez mnogo prigovora, od bračnog partnera, kada nam pomaže ako smo “zaglavili” sa puno posla,  od profesora koji nam neće upisati slabu ocenu odmah već će nam dati priliku da se popravimo na sledećem času, od prijatelja koji će prema nama imati fer i pošten pristup…

Share.